Resorni ministri Muratović i Topčagić potpisali Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta „Spojeni i sigurni”

Spread the love
Rental Travel

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona danas je potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Save the Children-a, i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona o realizaciji projekta „Spojeni i sigurni – Prema virtualnom okruženju sigurnom za djecu“ u Tuzlanskom kantonu.

Reha Centar

Memorandum su potpisali resorni ministri Zlatan Muratović i Husein Topčagić, direktorica Save the Children-a Andrea Žeravčić,  i direktor Pedagoškog zavoda Nikola Čiča.

ministarstvo obrazovanja

Potpisnici Memoranduma su prepoznali zajednički interes u stvaranju boljih uslova u radu institucija, a u cilju omogućavanja da djeca steknu životne vještine i nauče koristiti internet na pravi način.

Save the Children je u 2016. godini započeo provedbu navedenog projekta s ciljem pomaganja relevantnim institucijama u BiH u određivanju strateškog pravca u okviru kojeg će se naša zemlja efektivno boriti protiv seksualnog nasilja i zlostavljanja djece na internetu.

Dio projekta će se provoditi u Tuzlanskom kantonu u partnerstvu sa Pedagoškim zavodom, a fokusirat će se na dva osnovna područja: izradu i pilotiranje nastavnog plana i programa za osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantonu o sigurnosti na internetu i provedbi kampanje senzibiliziranja javnosti, uključujući djecu i mlade, o koristima i rizicima koje nose informacijske i komunikacijske tehnologije.

Ministar Muratović zahvalio se organizaciji Save the Children na dugogodišnjoj  saradnji, te je istakao važnost realizacije projekta i kazao: „Projekat je veoma važan, kako bi radili na prevenciji ovih aktivnosti i time ojačali sistem zaštite djece od raznih zlostavljanja na internetu.“

Sastanku su prisustvovali i Mersija Jahić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku; Josip Vojnić, stručni savjetnik za obrazovanje u Pedagoškom zavodu i Alen Zaimović,koordinator u programu za zaštitu djece Save the Children.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta – aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara