Republika Srpska uplašena

Spread the love
Menprom

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojicic, potvrdio je da SNSD predlože zakljucak kojim bi entitetski parlament obavezao Vladu da, ukoliko stupi na snagu federalni zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto življenja, za narednu sjednicu Skupštine RS-a pripremi odgovarajuci akt kao odgovor na taj potez.

Reha Centar

On je kazao i da je Klub poslanika SNSD-a pripremio ustavnu tužbu, ako taj federalni zakon stupi na snagu, cime bi se odmah išlo s zahtjevom Ustavnom sudu BiH za privremenu mjeru i stavljanje van snage tog zakona. -Preduzet cemo sve pravne mjere koje moraju biti pravno odbranjive i provodive – dodao je Radojicic u izjavi novinarima u Narodnoj skupštini RS-a.

Tvrdi da se tim zakonom, koji je Predstavnicki dom federalnog parlamenta usvojio 1.aprila, takoder narušava još jedan sistem jer se gradjanima povratnicima iz FBiH u RS daje pravo glasa u RS, a sva socijalna prava zadržavaju u FBiH. -Medjunarodna zajendica mrtva-hladna spava na to što je u prvoj recenici tog zakona Federalna vlada navela da ne postoji jasan ustavni osnov za taj zakon – ustvrdio je on i dodao da RS mora tražiti pravnu reakciju na taj zakon. -Da li je to ovaj preradjeni zakon o prebivalištu i boravištu RS ili donošenje nekog drugog zakona, koji ce se ticati gradjana RS, kojima drugi entitet daje dodatna prava, to je stvar rasprave – precizirao je on. Ponovio je da bi bilo bolje donijeti zakon o prebivalištu i boravištu na nivou BiH, s obzirom na nacin na koji je uspostavljen taj cjelokupni sistem. –

Svako parcijalno rješenje, koje se tice samo jednog entiteta ili Distrikta Brcko otvara prostor i probleme na drugoj strani – rekao je Radojicic i dodao da RS treba provodiv zakon, bez obzira kako se on zvao, a koji ce riješiti “problem koji postoji, fiktivno boravište i prebivalište, putujuce birace, pa do izazova za MUPRS-a koji mogu biti sigurnosne prirode”. Ali zbog blokade na nivou BiH, kazao je, niko u ovom momentu ne može garantirati da li ce i kada zakon biti usvojen državni zakon o prebivalištu, a da bi bilo optimalno da se “završi ta prica” i u Domu naroda Parlamenta BiH, kao što je to bio slucaj s zakonima o JMB-u i popisom.

Autor Emir Dinda – AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: