Rekordna novčana kazna za Google u iznosu od 2,42 milijarde eura

Spread the love
Menprom

Kompanija je kažnjena zbog favoriziranja svoje web trgovine u rezultatima pretraživanja. Iz Bruxellesa su poručili kako najpopularnija internetska tražilica sada ima 90 dana da prestane s takvim antitržišnim praksama. U suprotnom će se suočiti s kaznom i iznosu najviše pet posto prosječnog dnevnog prihoda u svijetu Googleove matice, Alphabeta.

Reha Centar

Komisionar Margrethe Vestager, je rekla: Google je smislio veoma mnogo inovativnih produkata i servisa koji su naše živote učinili drugačijim. I to je dobra stvar. Ali Googleova strategija u svojim shoping servisima nije bila samo u privlačenju više kupaca nego što to čine njihovi rivali. Umjesto toga Google je iskoristio dominantnost na tržištu promovoišući u tražilici svoje proizvode.“

“Ono što je uradio Google je nezakonito prema pravilima EU. Drugim kompanijama nije data prilika da se takmiče na osnovu zasluga. I što je najvažnije, evropskim potrošačima je onemogućio pravi izbor usluga i potpunu korist od inovacija.”

Kako prenosi Reuters, odluka europskog regulatora tržišnog natjecanja uslijedila je nakon sedam godina duge istrage, a uzeti su u obzir prigovori Googleovih konkurenata, poput Yelpa i TripAdvisora. Ovom kaznom Google je zasjeo na čelo kompanija koje je Bruxelles najviše “udario po džepu” zbog narušavanja tržišne utakmice. Podsjetimo, dosadašnji rekord držao je Intel koji je 2009. kažnjen sa 1,06 milijardi eura.

federalna.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara