Reisul-ulemema Kavazović: Zvuk čekića je najljepša himna, jer je to simfonija napretka (FOTO)

Spread the love
Menprom

U centru   grada Tuzla  danas  je svečano otvoren administrativno-poslovni centar “Gazi Turali-begov vakuf” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u prisustvu reisul-ulememe Islamske zajednice u BiH, Husein ef.Kavazovića, te mnogobrojnih  visokih dužnosnika IZ BIH, muftijstva  tuzlanskog predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti kantona i grada.

Reha Centar

Prije svečanog otkrivanja ploče na ulazu u Gazi Turali-begov vakuf, u Narodnom pozorištu Tuzla upriličena je svečana akademija, prilikom koje je reis-ul-ulemi Kavazoviću uručena posebna plaketa MIZ Tuzla, najviše godišnje priznanje,koje se dodjeljuje osobama koje su uložile veliki napor i doprinijele ukupnoj misiji MIZ Tuzla.

DSC_0145_800x533 HASAN EF SPAHIĆReisul-ulema Husein ef.Kavazović u svom je obraćanju podsjetio  da je Gazi Turali-beg pokazao da na onom što je on ostavio na jednom od temelja grada Tuzle današnje generacije i generacije koje će doći poslije će zasnivati svoju budućnost.

Kazao je i da najviše duhovnosti osjeti u obnovljenoj Turali-begovoj džamiji, poštujući sve druge džamije u BiH.

TURALIBEGOV VAKUF TURALIBEGOV VAKUF

„Zvuk čekića je najljepša himna, jer je to simfonija napretka, kada utihnu graditeljske ruke u ovoj zemlji, onda dobro znamo da nešto nije u redu.“, rekao  je Kavazović.

„Otvaranjem Turalibegovog vakufa željeli smo da vratimo Tuzli Turali-begove vakufe,“kazao je Hasan ef.Spahić, predsjednik IO Medžisa islamske zajednice Tuzla. Podsjetio je da je Turali-beg uvakufio 38 dućana, jednu četvrtinu vode slanih izvora, hamam, han, vodovod, i džamiju.

TURALIBEGOV VAKUF TURALIBEGOV VAKUF

Do danas je ostala samo džamija i nešto duluma  zadužbine njegovog vakufa,navodi on.

„Željeli smo da sačuvamo uspomenu na velikog vakifa Turalibega i stavili smo sebi u zadatak da sa ovih preostalih nekoliko duluma vakufske zemlje Turalibega,  dođemo do nekih sredstava i obnovimo koliko je moguće od Turalibegovog vakufa.“kazao je ef.Spahić.

Radi se o objektu iz kompleksa Turali-begovog vakufa, urađena je prva i druga faza, ukupne površine 2350 metara kvadratnih, dodaje on.

JASMIN IMAMOVIĆ BEGO GITIĆ

Ocijenio je da  će  ovaj objekat uveliko pomoći da se može više planirati i projektovati u IZ, dodavši da se  već odvijaju proizvodni radovi, naglasivši da je  50 inženjera  uposleno u jednoj firmi koja proizvodi softvere distribuiraju ih diljem svijeta.

TURALIBEGOV VAKUF

Svi vakufski poslovni prostori su izdati u zakup i trenutno je u ovom objektu  uposleno oko 65 radnika.

U izgradnju ovog objekta utrošeno je 4 496 000 KM.

Fena – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: