Referendum za opoziv načelnika Lukavca Edina Delića bez uređenih biračkih spiskova

Rental Travel

Građanski posmatrači Koalicije “Pod lupom” koji posmatraju postupak za opoziv Edina Delića, načelnika Općine Lukavac, dojavljuju da je veliki broj birača vraćen sa biračkih mjesta zato što se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska.

Reha Centar

Koalicija “Pod lupom” poziva građanke i građane Lukavca da putem online aplikacije Centralne izbornekomisije BiH (CIK BiH) na linku provjere na kojem biračkom mjestu (BM).

Razlog: CIK BiH je, prema saznanjima Koalicije, ukinuo tri biračka mjesta neposredno prije dana postupka opoziva i vršio izmjene u izvodima iz biračkih spiskova na biračkim mjestima.

Pozivaju se građani da kontaktiraju Komisiju za opoziv općine Lukavac na broj telefona 035/366-741 ukoliko ne znaju na kojem biračkom mjestu glasaju.

Koalicija “Pod lupom” skreće pažnju da ovo može predstavljati veći problem ukoliko birači ne budu mogli ostvariti zagarantovano pravo glasa zbog toga što nisu na vrijeme informisani na kojem BM glasaju.

Posmatrači Koalicije su prisutni na 59 od 60 redovnih biračkih mjesta,  a na terenu su i dva mobilna tima. Na 14 biračkih mjesta (23 posto) nisu bili prisutni svi članovi biračkog odbora sat vremena prije otvaranja biračkih mjesta, a što je obaveza svih članova.

Na biračkim mjestima Lukavac Grad 2 (047A004) i OŠ Dobošnica Donja (047A016B)  nedostajalo je glasačkih listića, dok na biračkom mjestu Lukavac Grad 7(047A037) glasačka kutija nije pravilno zapečaćena nakon otvaranja biračkog mjesta, a u krugu od 50 metara oko tog biračkog mjesta se nalaze oznake političkih subjekata, što je Izbornim zakonom BiH zabranjeno.

Osam biračkih mjesta (13 posto) je kasnilo u otvaranju do 15 minuta i prema pravilima moraju produžiti svoj rad poslije 19 sati za period kašnjenja.

Koalicija poziva političke subjekte na poštovanje izbornešutnje, a građane i građanke ove opštine da izađu na opoziv, te da prijave eventualne uočene nepravilnosti Koaliciji Pod lupom na broj telefona 080 05 05 05.

aktuelno.ba/radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara