Reakcija SDA TK na saopćenja za javnost koje je nedavno uputio FOM SDP Tuzla

Spread the love
Menprom

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije BiH Tuzlanskog kantona izražava podršku aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona transparentnom donošenju svih odluka Vlade. S tim u vezi, zaprepašteni smo načinom na koji SDP Tuzla, takvo, transparentno, donošenje odluka pokušava zloupotrijebiti i prikriti svoje neuspjehe.

Reha Centar

Povodom saopćenja za javnost koje je nedavno uputio FOM SDP Tuzla, a u kojem kritikuju podršku Vlade Tuzlanskog kantona održavanju koncerta muzičke grupe „Bijelo dugme“ i dovode je u vezu sa isplatom socijanih davanja iz budžeta Tuzlanskog kantona, ovim putem želimo jasno kazati da su kašnjenja u isplatama socijalnih davanja u Tuzlanskom kantonu znatno smanjena u odnosu na kašnjenja iz 2014.godine, kada je SDP-ova Vlada ostavila kantonalni budžetski deficit u iznosu od oko 100 miliona KM.

Forum mladih SDP-a namjerno zaobilazi činjenicu da su na dan održavanja koncerta, članovi Bijelog dugmeta posjetili i održali predstavu u JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja i JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Da li je bilo vrijedno? Za odgovor, koliko im je značila posjeta Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tife, bi najbolje bilo pitati štićenike ovih dviju ustanova i njihove roditelje.

S druge strane, direktore ovih ustanova treba pitati kolika je vrijednost donacija koje su tog dana, ali i u kasnijem periodu članovi Bijelog dugmeta obezbijedili za djecu, štićenike ovih institucija.

Istovremeno u težnji za sticanjem jeftinih političkih bodova u predizbornoj kampanji FOM SDP Tuzla namjerno zaobilazi i činjenicu zloupotrebe javnih preduzeća i institucija na gradskom nivou. S tim u vezi postavit ćemo nekoliko pitanja, na koja će javnost nadamo se dobiti precizne odgovore:

  • Koja je tržišna cijena, a za koliko novca je JU Stadion „Tušanj“ iznajmila prostor za održavanje koncerta „Bijelog dugmeta“ i koja je to aktivnost Bijelog dugmeta razlog za tu korekciju cijene?
  • Koliko se karata ili ulaznica kupuje iz budžeta gradskih javnih ustanova i javnih preduzeća, kao podrška održavanju manifestacija iz okrilja Gradske uprave?
  • Koliko se javnog novca svake godine iz budžeta Grada Tuzle izdvoji za održavanje koncerata polupoznatih i nepoznatih muzičkih grupa u Tuzli (Kaleidoskop i slične manifestacije)?

 

Ovim putem pozivamo i predstavnike SDP-a BiH, time i čelnike Gradske uprave, da po uzoru na Vladu Tuzlanskog kantona podignu nivo transparentnosti svog rada i donošenja odluka, a posebno da javno objave iznose ukupnih mjesečnih primanja rukovodećih službenika u Gradskoj upravi.

Na kraju uz podršku dosadašnjim aktivnostima Vlade TK, izražavamo i naše očekivanje da i pored zloupotreba njene transparentnosti, Vlada nastavi da u cilju javnog interesa građane pravovremeno i objektivno informiše o svim aktivnostima i odlukama koje donosi, a za što je do sada više puta dobila priznanja, kako domaćih, tako i međunarodnih institucija i nevladinih organizacija.                      

PRESS SLUŽBA KO SDA TK

Komentari

Komentara