Reagovanje Vlade TK na izjave radnika “Aide”

Menprom

Povodom posljednjih medijskih istupa članova sindikata Fabrike obuće „Aida“ u kojim se navodi da su premijer Bahrija Umihanić i Vlada Tuzlanskog kantona „zabranili bilo kakvo okupljanje radnika“, osjećamo za potrebu da javnosti prezentiramo ispravnu informaciju.

Reha Centar

U nakani da što prije odgovori na zahtjeve radnika FO „Aida“ Vlada Tuzlanskog kantona je 16.12.2014. godine održala vanrednu, tematsku sjednicu na kojoj je, između ostalog, zatraženo „od menadžmenta, sindikata i radnika DD „Aida“ Tuzla, da svojim aktivnostima pomognu u rješavanju njihovih problema u okviru zakonskih i finansijskih mogućnosti Tuzlanskog kantona, kao i trajnijem upošljavanju radnika, te da svojim ishitrenim potezima i raznim blokadama dodatno ne usložnjavaju ionako tešku situaciju.

U tom smislu nadležni organi bezbijednosti ubuduće ne mogu dozvoliti bilo kakve blokade saobraćajnica i drugih objekata, s obzirom da se na taj način ugrožava opća sigurnost lica i materijalnih dobara, kao i životi, zdravlje i imovina ostalih građana.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona nije nikada, niti ima ovlasti da zabrani okupljanja i proteste, koji su usklađeni sa postojećim zakonima, i demokratski su vid borbe za prava pojedinaca ili grupa.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara