Reagovanje premijera TK na jučerašnje saopćenje KO Saveza za bolju budućnost BiH

Spread the love
Rental Travel

U vezi sa jučer objavljenim Saopćenjem za javnost Saveza za bolju budućnost (SBB) u kojem se direktno prozivaju premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Zoran Jovanović, javno pozivamo Stranku za bolju budućnost da prestane sa pokušajima jeftinog prikupljanja političkih bodova i „pranjem“ „svog“ ministra Bahrudina Hadžiefendića za probleme koji su nastali u resoru zdravstva kojim SBB suvereno vlada, obzirom da su i ministar zdravstva i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja članovi SBB-a. Također, ministra Hadžiefendića, nakon poziva upućenog na sjednici Vlade TK, i ovim putem pozivamo da se počne baviti rješavanjem pitanja i problema u resoru na čijem je čelu.

Reha Centar

Kao što je to bio slučaj na sastanku kojeg smo imali prije nekoliko dana, Vlada i premijer Tuzlanskog kantona pružaju punu podršku Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije da u okviru zakona ostvaruju sva svoja prava.

Obavještavamo Kantonalni odbor SBB-a Tuzla da pitanje sindikalna reprezentativnost nije političko, nego isključivo pravno pitanje, te vas podsjećamo da postoji pravosnažna presuda Kantonalnog suda u Tuzli, a kojom je odbijena reprezentativnost Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije. Dok ne ostvare pravo na reprezentativnost, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije pozivamo da u koordinaciji sa trenutno reprezentativnim sindikatom učestvuju u pregovorima za produženje kolektivnog ugovora za oblast zdravstva koji ističe u februaru 2018.godine.

Pozivamo i vas, članove KO SBB Tuzla, a posebno vaše poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona, da se pridržavate zakletve koju ste položili prilikom imenovanja, te Ustava i pozitivnih zakona.

Podsjećamo da je Vlada u proteklom periodu uspjela stabilizirati zdravstveni sektor, a postignuti rezultati ga pozicioniraju kao najkvalitetnijeg u Bosni i Hercegovini. U slučaju da je Vlada provodila politiku koju je zagovarao SBB, tuzlanski zdravstveni sistem bio bi u istoj situaciji u kakvoj se nalaze i drugi zdravstveni sistemi u FBiH.

Sve ovo jasno ilustruje licemjernu politiku koju SBB provodi u oblasti zdravstva i socijalnih pitanja.

Prvi primjer takvog ponašanja bilo je saopćenje KO SBB-a Tuzla povodom poskupljenja premije zdravstvenog osiguranja (markica), u kojem su perfidno prešutjeli činjenicu da se radilo upravo o prijedlogu kadrova SBB-a, čime su ugrozili najugroženiju kategoriju društva, penzionere.

Drugi primjer je obaranje donošenja Zakona o PIO/MIO FBiH čime je SBB pokazao svoje pravo lice ugrozivši time redovnu isplatu penzija za oko 350.000 penzionera u Federaciji BiH.

aktuelno.ba / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Komentari

Komentara