Reagovanje: Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta

Spread the love
Menprom

Ovih dana svjedoci smo stvaranja izuzetno negativne slike, u svrhu predizborne kampanje, o radu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, na čelu sa ministrom Zlatanom Muratovićem.

Reha Centar

Brojni medijski istupi u kojima su iznesene neistine, povod su za današnje reagovanje u kojem želimo javnosti prezentovati ispravnu informaciju.
Pravilnik o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona donesen je 31.07. 2015. godine, a ministar Muratović preuzeo je dužnost 27.11.2015. godine i donio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, sa izmjenom člana 20.,gdje je izbačen diskriminirajući stav 11. navedenog Pravilnika, koji je omogućavao Ministru da po zahtjevu direktora škole da saglasnost za prijem kandidata koji nisu prvorangirani, što je u praksi značilo da je osoba koja se nalazi na samom kraju rang liste mogla biti zaposlena.
Novim zakonima, koji su stupili na snagu krajem avgusta 2015. godine, Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, i to članom 140. i članom 38. definisan je status lica zatečenih u mandatu direktora

. Naime, precizirana je obaveza raspisivanja konkursa za izbor i imenovanje direktora, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovih zakona, te je ministar Muratović preuzimajući dužnost u novembru mjesecu realizirao ovu zakonsku odredbu.
Smatramo da je krajnje nekorektno govoriti o namjernoj smjeni direktora u tuzlanskim školama, a radi se o provođenju zakonskih odredbi.

Također, napominjemo da ministar Muratović niti jednim postupkom ne utiče na provođenje konkursne procedure, koja teče bez problema, na obostrano zadovoljstvo i kandidata i resornog ministarstva, što očigledno ne odgovara pojedinim stranačkim aktivistima.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Komentari

Komentara