Razvojni pravci privrede Tuzlanskog kantona u 2016 godini

Kantonalna privredna komora Tuzla organizovala je zajedničku tematsku sjednicu Upravnog odbora Kantonalne privredne komore Tuzla u proširenom sazivu i Vlade Tuzlanskog kantona, na temu „Razvojni pravci privrede Tuzlanskog kantona  u 2016 godini“.

Reha Centar
Menprom

KANTONALNA PRIVREDNA KOMORA
Sastanak koji je otvorio Izet Džananović direktor Termoelektrane Tuzla, inače, dopredsjednik UO Komore, bio je prva u nizu zajedničkih aktivnosti Vlade TK i privrednika okupljenih u Komori. Sve sa ciljem da se na području Tuzlanskog kantona pokušaju integrisati svi raspoloživi resursi za realizaciju, kako kapitalnih investicionih projekata, tako i projekata koji su veoma važni za ovo područje ali nisu okarakterisani kao jedan od globalnih dugoročnih ciljeva. “Bio je ovo kvalitetan i uspješan pokušaj da se na jednom mjestu prezentiraju potencijali investitora, prije svih, Vlade TK i dijela privrednih društava koja su usvojila investicione planove. Riječ je o planovima koji bi mogli biti u funkciji zapošljavanja, e posebno industrijskih i uslužnih djelatnosti na području Tuzlanskog kantona”, izjavio je direktor Džananović. Dodao je kako se brzih dana može očekivati naredni sastanak na kojem će biti prezentovani konkretni projekti, prije svega iz energetskog sektora, rudarskog i termoenergetskog. “Više je ciljeva kojima vode ove aktivnosti. Pokušat će se obezbijediti potencijali kojima bi se raspoloživa sredstva zadržala na području Tuzlanskog kantona, e što bi obezbijedilo veći procenat zapošljavanja, razvoj domaće uslužne djelatnosti. S druge strane, da se pokuša kreirati samoodrživi ambijent koji je bitan za značajne privredne subjekte koji egzistiraju na ovom području, prije svega na termoenergetske i rudarske kapacitete koji se susreću sa problemom nerazvijenosti tržišta u oblasti pružanja neophodnih usluga”, izjavio je Izet Džananović dopredsjednik UO Komore.

Tematska2

Iznesen je stav kako je domaći potencijal veoma značajan i u potpunosti dovoljan za samoodrživost. Također, kao smetnja tome, istaknut je problem organizacije tržišta, e na čemu treba da porade privredna udruženja i asocijacije kao što su Udruženje poslodavaca i privredna komora. Suštinski je važno, istakao je direktor Džananović,  da se raspoloživi finansijski kapaciteti i potencijali pokušaju zadržati u najvećem mogućem obimu, prije svega za očuvanje i razvoj domaće privrede.
I Nermin Hodžić, ministar za razvoj i poduzetnišvo je istakao zadovoljstvo organizovanjem zajedničkog sastanka predstavnika Vlade i privrednika. “Ovaj sastanak predstavlja konkretan iskorak Vlade TK prema privrednicima i generalno privredi na području Kantona. Želja nam je da naše aktivnosti planirane za ovu godinu provodimo u neophodnoj koordinaciji sa privrednim sektorom. Iskoristili smo ovaj sastanak i za prikupljanje dodatnih informacija od privrednika, bankarskog sektora, e vezanim za dalje vidove saradnje”, rekao je ministar Hodžić. Kako je naglasio, u Budžetu za 2016. godinu su predviđena kapitalna ulaganja koja obuhvataju više značajnih sektora društva, između ostalog, i za zapošljavanje kategorija koje se teško zapošljavaju. Istaknuto je da će veliki značaj za segment zapošljavanja imati i sredstva koja je za Tuzlanski kanton odobrila Vlada FBiH a u iznosu od oko 14 miliona KM.

KANTONALNA PRIVREDNA KOMORA
Kantonalna privredna komora Tuzla je putem granskih udruženja u stalnom kontaktu sa privrednicima na području Tuzlanskog kantona. Prikupljaju se informacije koje govore kako privrednici očekuju veće pogodnosti, više ulaganja u privredu. “Upravo na iskazanu potrebu i želju naših privrednika smo organizovali ovakav skup kako bi se privrednicima prezentovalo to što Vlada TK planira za 2016. godinu u oblasti razvoja privrede. Smatram da će prezentovani projekti, predviđena sredstva u Budžetu vlada TK i FBiH, rezultirati novim radnim mjestima  i povećanjem industrijske proizvodnje na području Kantona”, izjavio je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Tematska3

Zahvalio se, na kraju, predsjednik Kikanović članovima Vlade TK i UO Komore Tuzla, na odlučnosti da se na jednom ovakvom skupu, kakav je bio ovaj u Komori, u direktnom kontaktu sa privrednicima razgovara o razvojnim pravcima privrede Tuzlanskog kantona  u 2016. godini. Predstavljeni su na ovom skupu proizvod Komore pod nazivom “Tuzlanski kanton – vaš poslovni partner” te informacija o  privrednim kretanjima na području Tuzlanskog kantona za period januar – oktobar 2015. godine.

Kantonalna privredna komora Tuzla

Komentari

Komentara