„Razvijanje novih materijala na bazi TiO2“

Spread the love
Rental Travel

Na Tehnološkom fakultetu  održana je naučno-stručna radionica u okviru projekta pod nazivom „Razvijanje novih materijala na bazi TiO2“, a finansiranim od strane Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke Bosne i Hercegovine.

Reha Centar

IMG_7426_800x534

Prof. dr. Zoran Iličković, prodekan za naučno-istraživački rad na Tehnološkom fakultetu je otvorio ovu radionicu i istakao važnost i značaj ovog projekta,a posebno naglasio važnost participiranja studenata u ovakvim aktivnostima. Doc.dr. Amra Bratovčić, je svojim predavanjem upoznala učesnike radionice sa vrlo interesantnim rezultatima istraživanja.

Na projektu i radionici su aktivno učešće uzele studentice četvrte godine studija Tehnološkog fakulteta usmjerenja Hemija i inženjerstvo materijala koje su imale priliku da prezentiraju također rezultate istraživanja sa projekta.

IMG_7389_800x534

Na radionici je bilo riječi o fotokatalitičkoj aktivnosti TiO2 i opravdanosti njegove upotrebe jer za svoju aktivaciju koristi sunčevu svjetlost. Naime, titanium dioksid pripada grupi prelaznih metalnih oksida. TiO2 se najviše koristi kao katalizator u heterogenoj fotokatalizi zbog svoje fotostabilnosti, netoksičnosti, niske cijene i stabilnosti. Brzim razvojem nauke i tehnologije, mnoge industrije, kao što su hemijska, petrohemijska, tekstilna i prehrambena, ispuštaju zagađene vode što dovodi do kontaminacije prirodnih vodnih resursa. S obzirom na naprijed navedeno, predmet interesa naučnika danas postaju tzv. „novi zagađivči“: pesticidi, lijekovi, sredstva za održavanje lične higijene, plastifikatori, razni industrijski aditivi, boje, arome i sl., jer su industrijske otpadne vode najčešće opterećene organskim spojevima kao što su: razni aromatski i alifatski ugljikovodici, intermedijeri za različite industrijske procese, hlorirani ugljikovodici, i dr. TiO2 uz određene modifikacije može u potpunosti pomoći u otklanjanju navedenih organskih spojeva, ali i neorganskih spojeva kao i teških metala.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara