Razgovori o mogućnostima poboljšanja standarda penzionera u FBiH

Spread the love
Menprom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, te direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić, razgovarali su danas s delegacijom Saveza udruženja penzionera u FBiH.

Tokom sastanka, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, predstavnici Saveza iznijeli su svoje zahtjeve i stavove u vezi s mogućnosti usklađivanja visine penzija s troškovima života. 

Predstavnicima Saveza udruženja penzionera u FBiH danas je pojašnjenj Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, koji je Vlada FBiH po hitnoj proceduri uputila u parlamentarnu proceduru. Svako novo značajnije mijenjanje ovog prijedloga dovelo bi do prolongiranja usvajanja izmjena i dopuna, jer bi, u tom slučaju, riječ bila o redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Također, na sastanku je istaknuto i da nova zakonska rješenja otvaraju i mogućnost vanrednog povećanja penzija na osnovu povećanja cijena osnovnih namirnica iz potrošačke korpe prilagođene potrebama penzionera.

S obzirom na to da se, na osnovu važećeg zakona, nisu stekli uslovi za vanredno povećanje penzija, a da njegove izmjene i dopune još nisu usvojene u Parlamantu FBiH, jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da će Vlada FBiH, u skladu s dosadašnjom praksom i prema mogućnostima, u narednih deset dana razmotriti načine kako pomoći penzionerima do kraja ove godine.

Danas su analizirane sve pozitivne strane reforme penzijsko-invalidskog sistema, a posebno one koje je donio Zakon o PIO. S tim u vezi, sagovornici su se složili da dostignute vrijednosti treba očuvati, a za neke nepredviđene situacije, kao što su ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, rješenja treba tražiti kroz prilagođavanje osnovnog teksta ovog zakona, ali ne mijenjajući njegovu suštinu.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera u FBiH iskazali su zahvalnost Vladi FBiH na razumijevanju za probleme s kojima se suočavaju pripadnici ove populacije i za nastojanja da pronađe najprihvatljivija rješenja za poboljšanje statusa penzionera.

Reha Centar

Komentari

Komentara