Ratni vojni invalidi, demobilisani borci i Zlatni ljiljani Tuzle renovirali kuću svom saborcu

Spread the love
Menprom

Aktivizam i rad pojedinih boračkih organizacija Grada Tuzle prevazilazi stereotipe kako su sve boračke organizacije iste i kako uglavnom sve služe same sebi. Kuća za kućom, krov za krovom, sanacija za sanacijom sve to su aktivnosti koje su vrijedne pažnje a tako je danas bilo i u tuzlanskom naselju „Kužići“ gdje su i svečano uručeni ključevi renovirane kuće za ratnog vojnog invalida Mirsada Đulovića.

Reha Centar

Kuću su mu u potpunosti renovirale organizacije demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i Zlatnih ljiljana Tuzle iz svojih vlastitih sredstava koje na mjesečnom nivou dobiju kao pomoć za rad od strane Gradske uprave Grada Tuzle.

Treba još svakako napomenuti da su pomenute organizacije donirale novčana sredstva a da su vrijedne ruke ratnog vojnog invalida Zehdina Dadanovića i njegovih sinova izvodile gotovo sve radove bez naknade. Naravno da ova priča ne bi bila uspješna da nije i vrijednih komšija koje su također dale svoj doprinos ovoj akciji.

Svečanosti su pored predstavnika boračkih organizacija prisustvovali i šefica BIZ –a Tuzla Admira Atić- Tupković, te gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je i simbolično uručio ključeve Mirsadu Đuloviću.

„Svjedočili smo solidarnosti ratnih drugova i saboraca svom drugu i vjerujem da će mu od danas život biti bar malo ljepši. Dobar je to vid solidarnosti, za svaku je pohvalu i to je za mene danas uz uručenje ključeva lijepa vijest“- kazao je kratko gradonačelnik Imamović.

Šefica Službe za boračko-invalidsku zaštitu Admira Atić- Tupković je ovom prilikom kazala da su ove organizacije u potpunosti pokazale da sva sredstva koja Gradska uprava izdvaja za boračke organizacije nisu uzaludna i da je ovo primjer kako se može raditi u interesu boraca.

„Osjećam s jedne strane zabrinutost što evo i nakon 25 godina po okončanju ratnih dešavanja imamo ovakve slučajeve a s druge strane imam i osjećaj zadovoljstva jer smo čim smo čuli za ovaj slučaj učinili sve da poboljšamo uslove života našem saborcu Mirsadu Đuloviću. Sa ovakvim i sličnim aktivnostima nastavljamo i dalje jer već za par dana smo u posjeti našem ratnom vojnom invalidu u MZ Dobrnja kome također treba naša pomoć. Lijep je osjećaj kada radimo ispravne stvari i još jednom hvala svima koji su pomogli da ovo završimo na jedan kvalitetan način a nadam se da smo i opravdali svoje postojanje kao organizacije i kod naših saboraca ali i kod Gradske uprave Grada Tuzla koja finansira naš rad a od tih sredstava evo mi popravljamo ono što se popraviti može“- kazao je Nermin Marevac, predsjednik RVI Tuzle.

Predsjednik Skupštine Organizacije ratnih vojnih invalida Tuzle Mehmedalija Buco Mehmedović je ovom prilikom kazao da je lijep osjećaj kada pomognete bilo kome a posebno svom saborcu i ratnom vojnom invalidu.

„Postojimo zbog svog članstva a on je jedan od nas, naš saborac Mirsad Đulović je eto dočekao ljepši dan od onog jučer i to je uspjeh i pobjeda nas koji predstavljamo ratne vojne invalide.Vrlo brzo smo sve ovo uradili jer smo složni, bio sam skoro svaki dan i pomagao da ova mala ali lijepa i topla kuća sada bude bolje mjesto za život našeg Mirsada Đulovića“- kazao je Buco.

Ova današnja priča iz Kužića je samo još jedan dokaz da ljudska solidarnost i saosjećanje stanuju u Tuzli i u organizacijama kao što su ratni vojni invalidi, demobilisani borci i zlatni ljiljani.

Ovako je kuća izgledala prije renoviranja:

 

Komentari

Komentara