Ramiz Salkić uputio bajramsku čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini

Spread the love
Rental Travel

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, u povodu predstojećeg Ramazanskog bajrama, uputio je u subotu 24. juna 2017. godine bajramsku čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini.

Reha Centar

„Ramazan koji ispraćamo pokazao je izuzetnu snagu i jedinstvo Bošnjaka, koji su se u svetom mjesecu muslimana smogli snage da nadvladaju mnoge svoje slabosti.

Dostojanstveno smo organizovali kolektivne dženaze i podsjetili svijet da smo narod nad kojim je počinjen genocid, a da smo zahvaljujući islamu i miroljubivoj koegzistenciji, na kojoj baziramo svoju politiku, kao narod uspjeli da nadvladamo bilo kakvu mogućnost radikalizacije, osvete za zločine i uzvraćanje istom mjerom. Ovim pokazujemo da smo spremni da sudjelujemo u gradnjii budućnosti, kako Bosne i Hercegovine, tako i cijele Evrope, nudeći upravo Evropi naš uspješni koncept višestoljetnog suživota i tolerancije. Taj koncept podrazumijeva potpunu ravnopravnost svih i podjednake mogućnosti za sve. Bošnjaci su, kao najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini, ponosni na takve tradicije i odlučni smo da ih prije svega primijenimo u svojoj domovini, Bosni i Hercegovini. Bošnjaci će zajedno sa drugim narodima i građanima graditi upravo takvu zemlju, u kojoj nije nikome tijesno.

Brojni skupovi koje smo organizovali tokom ramazana, susreti na porodičnim i kolektivnim iftarima, te organizacija vrhunskih kulturnih i vjerskih manifestacija, bili su prilika da se još jednom naglase naše svetinja: država Bosna i Hercegovina, mir, sloboda, islam i svijest o očuvanju i jačanju Bošnjaka. Na naše iftare, koji su naše posebna vrijednost, ovoga ramazana smo, u cijeloj Bosni i Hercegovini, ugostili prijatelje iz drugih naroda i religija. Željeli smo podijeliti ljepotu svoje vjere i svojih običaja sa našim susjedima, naši pozivi na iftare i njihovi dolasci pokazali su da je očuvano zdravo tkivo Bosne i Hercegovine. Poručili smo našim susjedima da ćemo se vidjeti na njihovim svetkovinama, a onda opet na našim. Tome su nas učili naši očevi i djedovi – tome mi želimo da učimo svoju djecu. Upravo su to najbolje poruke ramazana, koji nas je i ove godine učinio boljima.

Poštovani vjernici muslimani, podijelite i radost Bajrama sa svojim susjedima, jer je to u našoj vjekovnoj tradicij. Vama i Vašim porodicama gdje god da se nalazite, u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje u svijetu, upućujem najiskrenije čestitke u povodu Ramazanskog bajrama 2017. godine, u želji da ove blagdanske dane provedete u miru, ljubavi i duhovnom skladu, upravo onako kako to islam kao vjera preporučuje.

Bajram šerif mubarek olsun!“

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

aktuelno.ba

Komentari

Komentara