Ramiz Salkic osudio Dodikovo negiranje bosanskog jezika

Spread the love
Rental Travel

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS reagovao je, u ponedjeljak 31. jula 2017.  na gruba negiranje bosanskog jezika od strane Milorada Dodika, predsjednika ovoga entiteta, iznijeta u javnim medijima. Dodikove izjave potpiruju netrpeljivost prema Bošnjacima u bh. entitetu RS i podstiču diskriminaciju, dobijajući jasne konture govora mržnje, koji mora biti sankcionisan prije nego izazove negativne posljedice. Tim povodom potpredsjednik Salkić dao je izjavu za medije:

Reha Centar

-Evropska konvencija o ljudskim pravima garantuje svakom čovjeku i svakoj etničkoj grupi pravo na jezik i sve institucije u našoj zemlji imaju obavezu da poštuju evropske konvencije. Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav bh. entiteta RS, također, garantuju svim građanima i narodima pravo na jezik. Na posljednjem popisu preko 52% građana Bosne i Hercegovine se izjasnilo da govori bosanski jezik i svaki Dodikov pokušaj da negira naš jezik polazi upravo sa te pozicije.

Njemu je jasno da je bosanski jezik činjenica i da svi napori da se on zabrani ili ukine nikada neće uroditi plodom. Milorad Dodik želi potpirivanjem mržnje i netrpeljivosti da homogenizira radikalne snage u RS-u. On je izgubio političku podršku velikog broja građana. Ekonomiju je doveo do ruba propasti. Šta mu preostaje osim da pribjegne radikalizmu i sijanju mržnje prema Bošnjacima.

Kao potpredsjednik ovoga entiteta izražavam ozbiljnu zabrinutost zbog odnosa međunarodnih organizacija koje su dobile mandat i imaju kredibilitet da provedu reforme sistema obrazovanja u ovome entitetu, a mi danas imamo škole koje su prilagođene samo djeci Srba, dok se Bošnjaci, iako konstitutivni narod, sistemski žele svesti na nivo nacionalne manjine. Sistem provodi javnu diskriminaciju i to niko ne sprječava. Mi zahtijevamo odgovor na pitanje: da li je OHR-u i OSCE-u postalo normalno i uobičajeno da Bošnjaci budu diskriminisani u bh. entitetu RS i kakva je njihova uloga u tome?

Milorad Dodik je predsjednik entiteta i on je po Ustavu dužan da zaštiti prava svih građana. Mi plaćamo porez i od tog poreza i Dodik prima plaću. On ima obavezu prema Bošnjacima. Nažalost, mi smo prinuđeni da pored ovakve diskriminatorske vlasti svoja prava ostvarujemo putem sudova.

Uvjereni smo da će pravo i pravda pobijediti. Međutim, ostat će u povijesti zapisano da je u 21. stoljeću odlukom vlasti ovoga entiteta, uskraćivano pravo na jezik jednom narodu. Pozivam građane RS-a da ne podržavaju ove diskriminatorske odluke Milorada Dodika i njegovih satelita. Također, pozivam bh. pravosuđe i pravosuđe bh. entiteta RS da sankcioniraju govor mržnje i politiku diskriminacije, – kazao je potpredsjednik Salkić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: