Ramiz Salkić oštro reagovao na najavu zabrane udžbenika u kojima se uči o Genocidu u Srebrenici

Spread the love
Rental Travel

U povodu šovinističke izjave Daneta Maleševića, ministra prosvjete bh. entiteta RS, u kojoj najavljuje zabranu korištenja udžbenika, u okviru grupe nacionalnih predmeta, u kojima se govori o Genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva, izjavu za medije dao je mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik ovoga entiteta. On je podsjetio da je Tribunal za ratne zločine u Den Hagu donio presude kojima je potvrđen Genocid i da su izrečene stotine godina zatvorskih kazni za taj zločin.

Reha Centar

-Bh. entitet RS tone u sve veći mrak. Nakon što su Voska RS i dijelovi njene policije, pod vođstvom Radovana Karadžića, počinili prvi genocid na tlu Evrope poslije Hitlera, vlasti ovog entiteta danas pokušavaju zabraniti izučavanje tih činjenica, najavljujući represivne mjere zabrane udžbenika u kojima se piše o Genocidu i opsadi Sarajeva.

Međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije dokazao je i pravomoćno presudio da je u Bosni i Hercegovini počinjen Genocid i da su ga počinili Vojska i Policija RS. Hiljade bijelih nišana u Potočarima svjedoče o tome. Nikakav Malešević, niti bilo koji drugi negator Genocida, nikada neće moći pobiti te činjenice, makar zabranjivao i knjige. Makar prijetio djeci i nastavnicima. Makar zastrašivao roditelje. Nažalost, historija našega naroda ispisana je krvlju i masovnim grobnicama. Ispisana je Srebrenicom, koja je postala planetarni simbol zločina. Srebrenica je sramota srpskoga naroda.

Ta sramota se ne skida zabranjivanjem istine i čuvanjem ideologije zla u institucijama vlasti. Sramota se skida pokajanjem i traženjem oprosta od žrtve. U srpskom narodu je većina onih koji se ograđuju od bilo kakve veze sa tim zločinom, sa Genocidom, ali nažalost, aktualne vlasti bh. entiteta RS, negirajući Genocid, baštine tu ideologiju zla, vodeći cijeli entitet u izvjesnu propast, moralnu, kulturnu, ekonomsku, demografsku… Takvu vlast treba hitno sankcionisati.

Nećemo dozvoliti da Malešević ili bilo ko drugi kalja naše svetinje. Poznato je u kakvim sistemima su knjige zabranjivane i ljudi kažnjavani zbog širenja istine. Bilo je to u mračnom Srednjem vijeku. Vlada RS je dodirnula dno. Posebno je porazno što to čini ministar prosvjete. On će ostati upisan u historiji po tome da je donosio sramne odluke negiranja i zabrane bosanskog jezika, a sada i zabrane knjiga i udžbenika… Iako sam svjestan da Malešević to neće željeti da prihvati, ali ja imam obavezu da ukažem na činjenicu da su rezultati posljednjega popisa pokazali da se preko 52% građana Bosne i Hercegovine, odnosno oko 14% građana RS, izjasnilo da govori bosanskim jezikom. To su relevantni pokazatelji. A ne Malešević.

Nakon ovakvih istupa, mi imamo također obavezu zauzeti stav da on više nije ministar Bošnjaka, jer ne zastupa naša, Ustavom zagarantovana, prava. Naprotiv, on ih ugrožava. Mi ne želimo nekoga ko vodi šovinističku, nacionalističku i politiku aparthejda priznati kao ministra prosvjete. Pozivamo Vladu RS i međunarodnu zajednicu da sankcioniraju njegov govor mržnje. Pozivam međunarodne institucije, koje provode projekte u obrazovanju, da zaustave projekte u bh. entitetu RS i na taj način se ograde od sudjelovanja u diskriminaciji Bošnjaka i podržavanja aparthejda – kazao je Salkić.

aktuelno.ba / KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

Komentari

Komentara