Ramiz Salkić oštro osudio napad na Miniru Subašić

Spread the love
Rental Travel

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS oštro je osudio, u srijedu 5. jula 2017. godine, fizički napad na Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“. Nju su kamenjem nepoznati počinioci napali u Potočarima u utorak 4. jula, oštetivši njeno vozilo i pri tome izazvavši strah i paniku među građanima, koji se ovih dana pripremaju za kolektivnu dženazu i ukop 11. jula 2017. u Potočarima. Na sreću, Munira Subašić tom prilikom nije zadobila udarce po tijelu i bilo kakve fizičke povrede. U izjavi za medije potpredsjednik Salkić je kazao:

Reha Centar

-U vrijeme kada smo započeli važne procese na stabilizaciji političkih odnosa u Srebrenici, koji su preduslov da se ovdje život konačno normalizuje, ovih dana, kada se porodice pripremaju za novu kolektivnu dženazu i ukop svojih najmilijih, mi nailazimo na orkestriranu kampanju negiranja Genocida i povrede mira žrtava i njihovih porodica. Ovdje se svjesno želi stvoriti destabilizirajuća atmosfera, na sličan način i sa sličnim ciljevima kao prošle godine. Vlasti ovoga entiteta umjesto da podrže porodice žrtava kako bi dostojanstveno obilježile 22. godišnjicu Genocida, čine sve da se atmosfera naelektriše i zaoštri. Nažalost, svi problemi već godinama dolaze iz Vlade bh. entiteta RS i Kabineta Predsjednika RS. Sa toga se nivoa, na razini političke ideologije i političkog programa, pristupa se negiranju Genocida, te veličanju ratnih zločina i njihovih počinilaca.

Upozoravam predsjednicu Vlade i predsjednika Entiteta da trebaju biti svjesni svoje odgovornosti. Srebrenica je svetinja bošnjačkog naroda i planetarni simbol stradanja civila 20. stoljeća. Stoga, mi nećemo dopustiti da bilo ko po njoj divlja i stvara atmosferu straha, kako što je to bilo u julu 1995. Podsjećam, Tribunal u Den Hagu je dokazao da su vlasti bh. entiteta RS odgovorne za Genocid. Policija ovoga entiteta i Vojska RS su počinili Genocid. Sramno je i nedopustivo da te vlasti danas nastavljaju provoditi ideologiju počinilaca i nalogodavaca Genocida. Mi moramo shvatiti da ratna ideologija Radovana Karadžića i Ratka Mladića nisu poražene i da one danas žive u ovome entitetu, da su ugrađene u politički sistem.

Provokacija je najvišeg reda organizacija promocije knjige koja veliča ratne zločine i negira Genocid, a zakazana je ovih dana u Srebrenici. Pozivam udruženja i pravosudne organe da podnesu krivične prijave zbog negiranja Genocida. Pozivam međunarodnu zajednicu da zaustavi divljanje glorifikatora zločina i Genocida, jer se time narušava mir i destabilizuje mirovni sporazum iz Dejtona. Vlasti bh. entiteta RS pokušavaju već godinama da u svoj sistem djelovanja ugrade najrigidniji model obračuna sa Bošnjacima, koji su konstitutivni narod u ovome entitetu i imaju potpuno ista prava kao i Srbi. Anticivilizacijski je dopustiti napad na žrtve, kojima je ubijeno skoro sve što imaju u svojim familijama. Mi želimo mir i stabilnost. Želimo saradnju i izgradnju budućnosti.

Ali, nedopustivo je da bilo ko napada Muniru Subašić, koja je simbol borbe porodica ubijenih civila za kažnjavanje zločinaca i traženje posmrtnih ostatka žrtava. Tu našoj toleranciji dolazi kraj. Posljednji pokušaj pritisaka i provokacija su kazne koje se izriču učesnicima Marša mira, koji pješače prema Srebrenici, pod lažnom optužbom da nose ratne zastave Bosne i Hercegovine. Dužni smo podsjetiti da je zastava sa ljiljanima prva zvanična zastava Bosne i Hercegovine, pod kojom je naša zemlja primljena u UN. Zahvaljujući toj činjenici svi građani Bosne i Hercegovine danas imaju pasoš sa kojim se kreću bilo gdje u svijetu.

Kazne učesnicima Marša mira, dopuštanje napada na predstavnike porodica žrtava i drugi problemi proizašli su iz anticivilizacijskog odnosa vlasti bh. entiteta RS prema Srebenici. Ukoliko se takav odnos nastavi možemo očekivati još radikalnije akcije njihovih pristalica na terenu. Zahtijevamo od OHR-a da, u skladu sa Mirovnim sporazumom iz Dejtona, garantuje sigurnost, slobodu kretanja i nacionalna prava na svakoj stopi zemlje Bosne i Hercegovine svim njenim građanima. Ukoliko to nisu u stanju mi to moramo znati. Neodgovorni odnos međunarodne zajednice i zločinački režim RS doveli su do Genocida 1995. Mi ne želimo da budemo žrtve na svojoj zemlji po drugi put i spremni smo sve učiniti da se to ne desi.

Tendenciozni nastup vlasti bh. entiteta RS smatramo najgrubljim pritiskom s ciljem izazivanja međunacionalnih tenzija. Podsjećam domaću i međunarodnu javnost da je negiranje Genocida zapravo nastavak Genocida, odnosno provođenje njegove završne faze. Građane Srebrenice, i Bošnjake i Srbe, pozivam da nastave graditi započete odnose povjerenja i da ne obraćaju pažnju na nastojanja vlasti bh. entiteta RS da dodatno naruše međunacionalne odnose u ovome gradu, kazao je potpredsjednik Salkić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

aktuelno.ba

Komentari

Komentara