Ramazanska poruka Muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Spread the love
Menprom

Hvala Allahu, dž.š., na posebnim blagodatima mjeseca ramazana. Njegove blagoslove molimo za posljednjeg poslanika, Muhammeda, a.s.

Reha Centar

U protekla dva mjeseca, u redžebu i ša'banu, često smo Allaha Uzvišenog molili da spremni dočekamo ramazani-šerif. Sada, kada smo se s ovim blagoslovljenim mjesecom sreli, u našim dovama zatražimo, a svojim djelima se potrudimo, da što više ramazanskih dobara postignemo.

Temelj ibadeta u ramazanu čine namaz i post, kao i naša veća privrženost učenju i razumijevanju Kur'ani-kerima. Objava ove Mudre Knjige započela je u najboljoj ramazanskoj noći – Lejletul-kadru. Tada je Zemlju obasjalo svjetlo jasne istine koje će stalno razmicati tmine. Njegov sjaj ljudski razum prosvjetljuje a dušu oplemenjuje.

Ramazanski ibadeti svake godine preporode ljude. Ta duhovna obnova jasno je vidljiva u životu pojedinca i zajednice.

 

Dragi vjernici!

Post u ovom mjesecu zauzima mjesto među pet najvažnijih islamskih dužnosti. Zapostimo ramazanske dane, a Allah, dž.š., će nam olakšati, jer On nije Onaj koji otežava. Gospodar svjetova upravo povodom propisa o postu ljudima poručuje: …Allah vam želi olakšati, a ne da poteškoće imate… (El-Bekare, 185.)

Sva dobra ljudska djela u ramazanu imaju veću vrijednost i višestruko će biti nagrađena. Zato, neka nas naše dobročinstvo u ramazanu snažnije poveže jedne s drugima, u porodici i rodbini, s prijateljima i komšijama. Posebno se pobrinimo o onima čije su potrebe najveće. U našoj brizi o njima, zadovoljstvo Allaha Uzvišenog ćemo sigurno naći.

Poštovana braćo i sestre,
dubokom bogobojaznošću i najboljim djelima upotpunimo našu vjeru u ovom časnom mjesecu. Tako pokažimo svoje najljepše ljudsko lice.

Doista je to za vjernike dostižan ideal.

Neka nas svjetlo Allahove upute i milosti prati u ovom odabranom mjesecu neprestano.

Svim muslimanima želim da svoj ramazan u miru i zadovoljstvu prožive i da vrijednost njihove duhovne snage osjete svi dobri ljudi.

Ramazan šerif mubarek olsun.

Tuzla, 25. maj 2017. godine / 29. ša'ban 1438. godine po Hidžri

Izvor RTV BIR / aktuelno.ba

Komentari

Komentara