Radnici Dite ogorčeni, Ekspertna Vlada TK nemoćna

Spread the love
Rental Travel

Svjesna problema sa kojima se suočavaju radnici fabrika „Dita“ ali i drugih privrednih društava koja se nalaze u teškoj situaciji, Vlada Tuzlanskog kantona ističe da je činila maksimalne napore u cilju revitalizacije poslovanja i pokretanja proizvodnje što je faktografski prezentovano na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona održanoj 7. oktobra 2014.

Reha Centar

Nažalost, modalitet koji je podrazumijevao kupovinu dionica za jednu konvertibilnu marku radi sticanja aktivne uloge u pokretanju i vođenju procesa finansijske konsolidacije u svim institucijama TK naišao je na prepreke zbog čega je ovaj proces zaustavljen.

Vlada TK  je na sjednici Kolegija 16. oktobra zauzela stav u kojem se kaže: „Obzirom na postupke koji se vode pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, te dostavljena i izražena mišljenja pojedinih organa i institucija pri Vladi Tuzlanskog kantona, a u vezi sa postupkom kupoprodaje dionica „Dita“ d.d. Tuzla, Vlada TK ne može davati bilo kakva očitovanja a koja se odnose na navedeni postupak.“

Bez obzira na zaustavljanje napora po odobrenom modalitetu, Vlada TK i dalje ostaje posvećena rješavanju, u okviru zakonom dopuštenih mogućnosti, radno-pravnog statusa radnika „Dite“ i pokretanju proizvodnje u jedinoj fabrici praškastih deterdženata u Bosni i Hercegovini.

Radi podsjećanja napominjemo da je „Dita“ privredno društvo u kojem su u junu 2002. godine 59% ukupnog kapitala kupili radnici „Dite“.  U oktobru 2005. godine Kantonalna agencija za privatizaciju potvrdila je da su kupci fabrike tj. radnici ispunili sve ugovorne obaveze, čime su sve ingerencije vlasnika preduzeća prestale biti državne i postale privatne, a privatizacija ovog društva je proglašena uspješnom.

Svoje dionice radnici su putem burze prodali preduzeću „Lora“ iz Sarajeva, koje je steklo većinski paket od 84% i preuzelo upravljanje „Ditom“ te počelo bilježiti pozitivne rezultate ali i stvarati enormno velike obaveze. Sve to je kulminiralo 2010. godine od kada radnici ne rade i ne primaju plaće, niti se za njih uplaćuju doprinosi. Većinski vlasnik je u januaru podnio zahtjev za pokretanje stečajnog postupka koji je izazazvao dodatno nezadovoljstvo radnika i čemu su se oštro usprotivili.

Unatoč tome Vlada Tuzlanskog kantona i dalje je spremna uključiti se, te zajedno sa Sindikatom „Dite“ tražiti rješenja, u okviru zakonski dopuštenih mogućnosti.

 aktuelno.ba

Komentari

Komentara