Prvomajski radnički protesti u Tuzli

Spread the love
Rental Travel

Radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona održali su mirne proteste pred bivšom zgradom Kantonalne vlade.

Reha Centar

I ovom prilikom tražili su ispunjenje radničkih zahtjeva, prije svega uvezivanje radnog staža.te pokretanje proizvodnje u firmama gdje je moguće spašavati radna mjesta.

Podršku su imali i od radnika iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, a među tek nešto više od dvije stotine radnika bila je i nekolicina mladih koji su došli podržati radničke proteste.

Bilo je i nekoliko mladih ljudi iz susjedne Hrvatske koji borave kod prijatelja i koji su došli podržati radnike u borbi za ostvarivanje radničkih prava.

Sindikalni predstavnici propalih tuzlanskih preduzeća su istakli da nijedna pa ni ova vlada neće biti mirna sve dok se ne riješe njihovi problemi.

PRVOMAJSKI PROTESTI U TUZLI PRVOMAJSKI PROTESTI U TUZLI

Među radnicima nije bilo političara pa se tako i Mirnes Ajanović nasmiojao kada smo ga upitali je li na ovim protestima kao političar ili borac za radnička prava.na što je izjavio da osjeća moralnu obavezu biti danas sa radnicima.

PRVOMAJSKI PROTESTI U TUZLI

Nakon zadržavanja pred nekadašnjom zgradom kantonalne Vlade radnici su se uputili pred novo sjedište Vlade i ostavili prvomajske darove kako su istakli za premijera i 13 ministara.

Pečeno jagnje na ražnju, trinaest hljebova i nešto pića.

PRVOMAJSKI PROTESTI U TUZLI

Uporedo sa ovim u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Federacije BiH održan je još jedan skup i ovaj u Tuzli dva sata nakon onog u organizaciji sindikata solidarnosti.

Obespravljeni radnici kako su istakli ne vjeruju Sindikatu Federacije jer kako rekoše likovi poput Ismeta Bajramovića, Kate iveljić i sličnih nisu uradili ništa da zaštite obespravljene radnike propalih tuzlanskih preduzeća, pa tako danas nisu bili zajedno.

Podjeljenost među sindikatima je više nego očigledna i pored toga što se to pokušava skriti.

PRVOMAJSKI PROTESTI U TUZLI

Predstavnici Samostalnih sindikata Federacije BiH su nakon skupa koji održali ispred zgrade Sindikata Tuzlanskog kantona položili i vijence i cvijeće na spomen obilježje“Kapija“, nakon čega su se i oni razišli.

PRVOMAJSKI PROTESTI U TUZLI

aktuelno.ba

Komentari

Komentara