Prve grupe budućih hadžija krenule iz Medine za Mekku

Spread the love
Menprom

Prva grupa budućih hadžija krenula je danas iz Medine ka Mekki gdje će najprije obaviti umru, a zatim hadž.

Reha Centar

Nakon što su nekoliko dana obilazili znamenitosti Medine, ibadetili u džamiji poslanika Muhammeda, a. s, te donosili salavate na njegovom mezaru, prve grupe budućih hadžija su klanjale dva rekata i zanijetile umru, a zatim krenuli na put u Mekku.

Bh. hadžije su dobro zdravstvenog stanja, a dane u Medini su proveli u ibadetima i ugodnom druženju, na kojima su uspjeli slušati predavanje, a prije toga i govor generala Atifa Dudakovića na Uhudu.

I ostale grupe bh. hadžija će uskoro krenuti na put u sveti islamski grad Mekku gdje će obaviti umru, a zatim i hadž.

Prvog dana Hadžijskog bajrama koji je u petak, 1. septembra, buduće hadžije će u Mini blizu Mekke, obaviti obred kamenovanja kamenog stuba koji simbolizira šejtana ili sotonu.

Muškarci u bijeloj odjeći i žene u haljinama koje pokrivaju cijelo tijelo pristupit će obredu koji se sastoji u bacanju sedam kamenčića na veliki kameni stub prvog dana i 21 kamenčića drugog i trećeg dana na tri stuba, veliki, srednji i mali.

Trećeg dana Kurban-bajrama na mostu Jamarat će po treći put izvršiti obavezu poznatu kao “kamenovanje šejtana”, čime će biti i kompetiran obred hadža.

Radiosarajevo.ba

[contact-form][contact-field label=”Ime” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Web stranica” type=”url” /][contact-field label=”Poruka” type=”textarea” /][/contact-form]

Komentari

Komentara