Protest malinara Bratunca, Srebrenice i Milića zbog niske otkupne cijene

Spread the love
Rental Travel

Predstavnici Udruženja malinara opština Bratunac, Milići i Srebrenica “Vilamet” mirnim protestom na trgu u Bratuncu danas će iskazati nezadovoljstvo zbog cijene ovogodišnjeg roda maline, jer nisu postigli dogovor sa predstavnicima opština, otkupljivača i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Reha Centar

Predsjednik Udruženja malinara “Vilamet“ Ljubiša Alempić jučer je, nakon sastanka u Bratuncu s predstavnicima općina, Ministarstva poljoprivrede, malinara te direktorima hladnjača na području ovih općina koji otkupljuju maline, potvrdio za agenciju Fena da nije postignut dogovor o otkupnoj cijeni maline.

– Stav direktora hladnjača jeste da je ponuđena cijena 1,8 KM za sortu ‘tulamin’, 1,9 za ‘vilamet’ i dvije KM za sortu ‘miker’ odraz trenutnog stanja na tržištu i da je to cijena koju oni mogu da ispoštuju. Zahtjev Udruženja malinara je da otkupna cijena maline bude 2.5 KM po kilogramu, a kupine da ne bude ispod jedne KM. Nisu imali sluha za naše zahtjeve i nije došlo do približavanja naših stavova kada je u pitanju otkupna cijena maline za ovu godinu – rekao je Alempić.

Proizvođač maline iz Donjih Potočara Senad Jusić kaže da je zadovoljan rodom maline, ali je razočaran otkupnom cijenom.

– Bit ću na protestima u Bratuncu da bi na neki način podržao sve one koje žele da čuju glas proizvođača malina. Mišljenja sam da otkupna cijena maline nije na najbolji način kreirana, jer su troškovi proizvođača maline daleko viši od iznosa koji nam je ponuđen kao otkupna cijena – ocijenio je za Fenu Jusić.

Upozorava da će se ova situacija odraziti na kvalitet roda za narednu godinu.

Direktor Opće poljoprivredne zadruge ‘Srebrenica’ Ivan Todić kaže da se očekuje da će ove godine biti manje cijene otkupa maline u odnosu na prethodnu godinu.

– Nemamo neku konkretnu cijenu otkupa cijene maline, iako ta cijena ne zavisi od proizvođača niti od nas, nego od tržišta. Tržište nije naklonjeno ni jednim ni drugima. Vidjet ćemo koja će cijena biti -izjavio je Todić.

Proizvođači upozoravaju da je budućnost malinarstva, koje je trenutno u ekspanziji u srednjem Podrinju i strateška razvojna grana opština ove regije, potpuno neizvjesna.

Pojedini proizvođači najavljuju da će radije uništiti malinjake, nego dozvoliti da ih neko svake godine ucjenjuje i bogati se na njihovom radu.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da je nedopustivo da se završi sezona berbe pa da se tek onda objavi cijena maline i da tu praksu treba prekinuti uz podršku resornog ministarstva i inspekcijskih organa.

BHRT

Komentari

Komentara

Posted In: