Prostor za unaprjeđenje saradnje BiH i Kine

Spread the love
Rental Travel

Na marginama Sajma turizma i ekologije „List“ koji se održava u Lukavcu, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem, susrela se jučer sa atašeom u Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH Huang Xueji i ekonomskim i trgovinskim savjetnikom Xie Yuom. Premijer i ministri su ovaj sastanak iskoristili kako bi detaljno upoznali predstavnike Ambasade sa komparativnim prednostima Tuzlanskog kantona, te potencijalima i resursima kojima Kanton raspolaže.

Reha Centar

S obzirom da je sastanak upriličen u okviru Sajma turizma i ekologije, posebna pažnja posvećena je turističkim potencijalima našeg kantona i mogućnostima investiranja u oblast turizma. Kada su u pitanju investicije i razvoj, neizbježna tema bili su projekti u koje su direktno uključene kineske kompanije. Radi se o izgradnji termo-bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, kao i izgradnji termoelektrane u Banovićima. S tim u vezi, premijer Suljkanović je ponovio opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona da ovim projektima pruži svu potrebnu podršku, jer razvoj elektroenergetskog sektora u BiH nema alternativu. Također, premijer Suljkanović je akcentirao da je i u pogledu drugih investicijskih projekata Tuzlanski kanton veoma interesantno područje.

„Tuzlanski kanton, prije svega, raspolaže dobrom i edukovanom radnom snagom, posebno kad govorimo o metalskom sektoru. Također naš kanton je i najveći rudarski bazen u BiH, sa mogućnošću investiranja u oblast rudarstva, tu prije svega mislim na opremu i tehnologije za eksploataciju uglja. Istovremeno, ovaj kraj je bogat poljoprivrednim potencijalima na kojima je također moguće provesti određene investicijske projekte. Osim svega navedenog, bitne prednosti su i najniža stopa poreza na dobit u regionu, vrlo niska stopa PDV-a i najniža cijena industrijske električne energije u regionu“ rekao je premijer Suljkanović, te pozvao predstavnike Ambasade da kreiraju delegaciju kineskih privrednika i investitora koja bi posjetila naš kanton i uvjerila se u potencijale i mogućnosti koje se ovdje pružaju.

Zadovoljni današnjim sastankom gosti iz kineske ambasade su uzvratili pozivom da delegacije Tuzlanskog kantona posjeti Narodnu Republiku Kinu, te i na taj način stupi direktno u kontakt sa potencijalnim investitorima.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara