Promovisana knjiga “Na bošnjačkoj lađi” autorice Mersade Nuruddine Agović

Rental Travel

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Tuzli, u prisustvu velikog broja ljubitelja pisane riječi, održana je promocija knjige “Na bošnjačkoj lađi” autorice Mersade Nuruddine Agović.

Reha Centar

Promotori: ove više nego zanimljive zbirke priča, eseja i ličnih zapažanja autorice o stanju i svim nedaćama Bošnjaka kroz vijekove, su bili Safet Agović, doktor medicinskih nauka,  publicista Fatmir Alispahić, te profesor Mirsad Mustafić.

O samoj knjizi, njenom nastanku i motivima, publicista Fatmir Alispahić je istakao, da je knjiga ne slučajno promovisana  uoči 9. januara, dana kada se stvaralo zlo na ovim prostorima i u kojem su ponajviše stradali Bošnjaci, dana koji se u manjem Bh entitetu “slavi”, kao značajan datum.

na bošnjačkoj lađi

Knjiga je svojeversna zbirka svih nedaća i svih genocida nad Bošnjacima, ali i arhivska građa iz koje svako može izvući pouku.

Posebno je važno, kako je naglašeno, to što je ovu knjigu napisala žena za koju mnogi smatraju da može biti uzor svakoj bošnjačkoj savremenoj ženi.

Ono što je posebno zaintrigiralo novinare je poređenje “Bošnjačke lađe” sa “Nuhovom a.s. lađom”, koja je za muslimane bila “lađa spasa”, i na koju su se ukrcali samo oni iskreni vjernici, na što je autorica ove knjige odgovorila potvrdno, rekavši da itekako ima velike sličnosti.

na bošnjačkoj lađi

Moderatorica ove promocije je bila Alisa Muharemagić, prof. književnosti

GALERIJA SLIKA

AKTUELNO.BA

 

Komentari

Komentara