Promovirana knjiga ‘Donor i multivisceralna eksplantacija organa’

Spread the love
Rental Travel

Knjiga “Donor i multivisceralna eksplantacija organa”, autora prof. dr. Zijaha Rifatbegovića promovirana je večeras u Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli.

Reha Centar

Ovom prilikom je istaknuto da je autor na ovom djelu radio od 2007. godine.

Knjiga obuhvata sve segmente eksplantacije i transplantacije unutarnjih organa, jetre, bubrega, srca, gušterače i predstavlja udžbenik za budućnost transplantacijske medicine u regionu a posebno u BiH. Većina hirurških zahvata opisana je do detalja potkrepljenih s ilustracijama originalnih fotografija.

Autor knjige, Zijah Rifatbegović izjavio je da je ovo djelo regionalni projekat, koji je težio da bude što pristupačniji, kako studentima medicine, tako i specijalizantima, subspecijalizantima i svima onima koji žele znati više o donorima i doniranju organa.

– Ono što čini ovaj udžbenik svjedokom vremena jeste da je on univerzitetski, da je dobio sva odobrenja Naučno nastavnog vijeća i Senata UNTZ, jer pored mene je na tom projektu radio tim mladih doktora, hirurga, na što možemo biti ponosni, da su oni svojim radom doprinijeli da sva poglavlja imaju stručnu težinu, koja je na zavidnom nivou, potcrtao je Rifatbegović dodavši da je ovaj udžbenik po svom sadržaju jedinstven na Balkanu.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, Tomislav Žuljević rekao je da autor knjige ovim djelom poklanja svojih 14 godina rada tom Udruženju.

Ocijenio je da je ova knjiga malo remek djelo dr. Rifatbegovića, koju bi u budućnosti trebala imati svaka ozbiljnija bolnica i fakultet.

Jedan od recenzenata knjige, prof. emeritus UNTZ-a Senaid Trnačević, naglasio je da nema mnogo djela iz transplantacijske eksplantacione hirurgije, ova knjiga je prva u regionu.

Kolege su se potrudile da prikažu i donorstvo, ovaj težak hirurški posao. Rad na transplantaciji zahtijeva veliko odricanje, autori ovog djela donijeli su ovu knjigu kao trajnu vrijednost, kaže Trnačević, navodeći problem da poslije 15 mjeseci još uvijek nema nijedne transpalantacije u BiH.

-Ova knjiga je promocija transplantacije, da drži transplantaciju u fokusu. Ne može se porediti život sa transplaniranim organom i život na dijalizi, poručio je.

Saradnici na Rifatbegovićevom djelu bili su poznati abdominalni kirurzi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a predgovor za knjigu napisao je prof. dr. Ferdinand Muichlbaher iz Beča, koji je 1999. godine bio pokretač transplantacijskog procesa u BiH.

Promocija  knjige planirana je u pet gradova u BiH, u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru i Banjoj Luci, a to je ujedno i prilika da se ponovo pokrene priča o važnosti donacije i transplantacije organa, koja se, nažalost, s pandemijom bila totalno obustavila.

Prihod od prodaje knjige ide u humanitarne svrhe, Udruženji dijalziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Fena

Komentari

Komentara