Proljeće toplije od prosjeka: Veće količine padavina u drugoj polovini aprila

Spread the love
Rental Travel

Prema dostupnim prognostičkim materijalima, proljeće u Bosni i Hercegovini trebalo bi biti toplije ili nešto toplije u odnosu na prosječne proljetne vrijednosti temperatura.

Reha Centar

U razdoblju od 1. aprila do 31. maja u Sarajevu prosječna temperatura u proljetnim danima iznosi 10 stepeni celzija, u Mostaru 14,3, U Bihaću 11, 2, a u Tuzli 10,7 stepeni celzija.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH hladniji periodi očekuju se sredinom aprila i početkom maja, dok nešto veća pozitivna odstupanja u odnosu na srednju temperaturu zraka u periodu (1981-2010) očekuju se krajem marta i početkom aprila.

Srednje minimalne temperature zraka bit će za oko jedan stepen više od višegodišnjeg prosjeka, a to se naročito odnosi za april. U maju srednje minimalne temperature prema modelima trebale bi biti bliže višegodišnjem prosjeku.

Ova prognoza pokazuje da bi očekivane sume padavina tokom proljeća, trebale biti u granicama ili nešto ispod prosječnih suma.

U ovom periodu moguća su i nešto duža razdoblja bez padavina. Signal za veću količinu padavina postoji drugoj polovici aprila i sredinom maja.

Prognoza_Vremena_PrtScr.JPG - Proljeće u BiH toplije od prosjeka: Veće količine padavina u drugoj polovini aprila

 

radiosarajevo.ba aktuelno.ba

Komentari

Komentara