Prognoza: U većem dijelu zemlje snijeg i susnježica

Spread the love
Rental Travel

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati oblačno vrijeme s padavinama. Za mnoge krajeve zemlje previđaju se obilne padavine, a od poslijepodnevnih sati snijeg ili susnježica i u nizinama u većem dijelu Bosne.

Reha Centar

Na istoku Bosne prijepodne bez padavina.

U Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne prognozira se između 20 i 50 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini od 30 do 70 litara. U centralnim područjima između 15 i 25 litara, a u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne od pet do 15 litara padavina po metru kvadratnom.

Prijepodne u nizinama većinom kiša, u Krajini i susnježica.

Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana, pogotovo tokom noći na utorak, snijeg ili susnježica se očekuju u nizinama u većem dijelu Bosne, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Snijeg se ne predviđa na krajnjim sjevernim područjima zemlje i većinom u Hercegovini, gdje se od večernjih sati snijeg očekuje samo na planinama.

S obzirom da se najjače padavine prognoziraju od poslijepodnevnih sati u ponedjeljak do jutarnjih sati u utorak, predviđa se i visina sniježnog pokrivača od pet do 15 centimetara. Od dijela centralne Bosne prema zapadu i Krajini sniježni pokrivač može biti i viši.

U većem dijelu Bosne prije podne vjetar mijenja smjer na sjever umjerene jačine, prolazno i sa jakim udarima. U Hercegovini, istoku i jugozapadu Bosne prije podne jak jugo koji će oslabiti od sredine dana i od poslijepodnevnih sati promijenuti smjer na sjever.

Temperatura zraka prije podne od pet stepeni u Krajini, gdje će i biti najhladnije, do 18 stepeni Celzijusa na istoku i jugu zemlje. U drugoj polovini dana temperature zraka u cijeloj zemlji biće u opadanju.

FHMZ

Komentari

Komentara