Prognoza: Pad temperature kiša i snijeg na planinama

Spread the love
Rental Travel

Jače naoblačenje sa sjeverozapada danas će preći preko Bosne i Hercegovine i uvjetovati padavine i pad temperature zraka. Kiša, snijeg u planinama i jačanje vjetra upozorit će nas da je zima sve bliže.

Reha Centar

U Hercegovini će prijepodne biti sunčanije. U nizinama će padati kiša, a na planinama snijeg. Od večernjih sati i tokom noći na subotu u centralnim i istočnim područjima granica snijega i susnježice se može spustiti i do 700 metara nadmorske visine. Očekivana količina padavina je između 10 i 25 litara po metru kvadratnom.

Vjetar umjerene jačine. U Bosni će puhati sa istoka i sjeveroistoka. U Hercegovini puhat će jugo veći dio dana. Od poslijepodnevnih sati vjetar u Hercegovini mijenja smjer na sjever i u noći na subotu se predviđa jačanje bure.

Maksimalna temperatura zraka u Bosni bit će u jutarnjim satima i kretat će se između 9 i 15 stepeni i tokom dana će postepeno opadati. U Hercegovini najniža jutarnja temperatura zraka između 11 i 15, a najviša dnevna između 19 i 24 stepena.

Subota

U BiH će sutra prijepodne biti pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima prijepodne kiša će padati u nizinama, a snijeg ili susnježica iznad 700 metara nadmorske visine. Glavnina padavina bit će u jutarnjim satima. Na jugu kiša će padati u ranim jutarnjim satima. U drugoj polovini dana u Bosni postepeno smanjenje oblačnosti, a u Hercegovini razvedravanje.

Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini jaka bura koja će od poslijepodnevnih sati početi slabiti.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu od 7 do 11 stepeni. Najviša dnevna od 7 stepeni u centralnim i istočnim područjima do 14 u Krajini i sjevernim područjima. Na jugu zemlje najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 18 stepeni.

Nedjelja

U nedjelju u prijepodnevnim satima doći će do postepenog povećanja oblačnosti sa zapada. U drugoj polovini dana preovladavat će pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama u jutarnjim satima je izgledna magla. Od večernjih sati prema kraju dana na sjeveru i sjeveroistoku zemlje lokalno će padati slaba kiša. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu do 8 stepeni. Najviša dnevna većinom između 13 i 18 stepeni.

BHRT

Komentari

Komentara