Problem zagađenja vazduha u BiH

Spread the love
Stanje uzbune zbog prekomjernog zagađenja zraka, i smrtonosne koncentracije SO2, na snazi je u Tuzli i Lukavcu. Rezultati ukazuju na učestale, brze i drastične poraste zagađenja u noćnim satima. Iako su poduzete određne mjere, koje uključuju smanjen obim proizvodnje električne energije u Termoelektrani, veću kontrolu vozila na području grada, obustavljena je nastava u školama itd., sve ovo je nedovoljno. Da li je to rješenje? Sigurno da nije!

Reha Centar
Menprom

 

Problem zagađenja vazduha u BiH prisutan je odavno ali je posljednjih godina sve aktuelniji, pogotovo na našem području i neophodno je ponuditi dugoročna rješenja. Upravo iz tog razloga Centar za razvoj i podršku (CRP) kroz formiranje EFEKT mreže za okolišno prihvatljivu energiju u BiH, sistemski pristupa rješavanju problema.

 

EFEKT mreža kao najefikasniji mehanizam zaštite okoliša i ublažavanja posljedica klimatskih promjena vidi u sistemskom povećanju institucionalne i planske primjene obnovljivih izvora energije (OIE) i povećanju energetske efikasnosti (EE), a na račun postupnog smanjenja primjene fosilnih goriva, prvenstveno uglja. Pri tome sa naročitim fokusom na energiju za grijanje i električnu energiju.

 

Zbog svega navedenog, pozivamo donosioce odluka i nadležne institucije da konstruktivno doprinesu stvaranju okolišno prihvatljivog energetskog sektora u BiH, koji ispunjava sve međunarodne obaveze preuzete u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji i ugovorom o Energetskoj Zajednici po pitanjima povećanja EEiOIE i smanjenja negativnog uticaja fosilne energije na okoliš, zdravlje ljudi i cjelokupan društveno-ekonomski razvoj. Jedan od koraka u ovom pravcu jeste i usvajanje i primjena Zakona o energijskoj efikasnostu u Federaciji BiH.

 

Samo na ovaj način možemo promijeniti stvari u BiH jer i vaša djeca udišu zagađeni zrak!!!

 

CRP i EFEKT mreža – aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara