Privreda TK ponovo na Zepsu

Spread the love
Rental Travel

U Kantonalnoj privednoj komori Tuzla je upriličen sastanak na kojem su razmatrane mogućnosti povratka “Privrede TK” na sajam Zeps. Do sastanka je došlo na inicijativu Kasima Selimović vlasnika firme “Piemonte” Tuzla i MI “Prima VIP” Orašje i predsjednika Odbora Udruženja za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo Kantonalne privredne komore Tuzla.

Reha Centar

Nedret Kikanović predsjednik Komore je sa saradnicima ugostio Vedada Šestića generalnog direktora Zeničkog privrednog sajam “Zeps”. Razgovaralo se o aktuelnom momentu bh privrede, poteškoćama sa kojima se privrednici susreću, ulozi države u otklanjanju tih problema kao i o industrijskim kretanjima na području Tuzlanskog i Zeničko-Dobojskog kantona te Tuzle i Zenice.

Neizostavno, tema razgovora je bio i pojačan odliv mladih iz Bosne i Hercegovine u zemlje zapadne Evrope, napori koje treba poduzeti kako bi mladi ostali u BiH, te nedostatak adekvatnih kadrova što predstavlja problem sa kojim se poslodavci već godinama bore. Direktor Šestić je, izrazivši zadovoljstvo zbog upriličenog sastanka, predstavio sajam Zeps. Govorio je o istorijatu prvu bh sajma, aktivnostima i rezultatima iz prethodnih godina, vlasničkoj strukturi sajma čiji je organizator Poslovni sistem RMK Zenica.

“Finansiranje sajmova u Bosni i Hercegovini je složen problem a s tim u vezi je uvijek aktuelna tema i finansijska konstrukcija sajma Zeps za čije održavanje se ulažnu veliki napori. Nastojima uspostaviti saradnju sa brojnim istitucijama pa je s tim uvezi ponuđena platforma za saradnju sa privrednim komorama kako bi se zajednički radilo na jačanju komorskog sistema, ujedno, doprinijelo razvoju zeničkog sajma. Uspostavilo se i niz kontakata sa stranim ambasadama u našoj zemlji s ciljem da se ponovo obezbijedio zemlja koja će imati status zemlje-partnera, što nije bio slučaj u posljednjih nekoliko godina.

Nastojimo prateće sadržaje Sajma učiniti kvalitetnijima i boljima iz godine u godinu”, rekao je direktor Šestić. Istakao je dobro pripremljenu platformu za saradnju sa Privrednom komorom USK Bihać, projekat koji u konačnici nije podržalo resorno ministarstvo, ali koji je vlastitim naporima zaživio pa se privrednici Zenice i Bihaća, na bazi uzajamnog ustupanja sajamskog prostora, predstavljaju na dvije veoma značajne sajamske manifestacije u našoj zemlji, Ekobis i Zeps. Želja je, ističe generalni direktor Šestić, istu platformu primijeniti i sa Kantonalnom privrednom komorom Tuzla, naravno, sa svim drugim zainteresovanim komorama i institucijama.

Upućen je danas poziv Komori Tuzla za nastup na Zepsu: “Bilo bi nam veoma drago da obje strane učine maksimalne napore, predstave Privredu TK na sajmu Zeps, čime se učini prvi korak da dugoročnoj, nadamo se, obostrano uspješnoj saradnji. Želja je da otvorimo mogućnosti privrednim subjektima za nove kontakte a njihovo zadovoljstvo i uspješan nastup, temelj su njihovog ponovonog i stalnog dolaska u Zenicu koja je sajamski grad, grad dobar domaćin i grad iz kojeg se, oni koji dolaze da otvore nova tržišta, tradicionalno vraćaju zadovoljni”, izjavio je Vedad Šestić generalni direktor Zeničkog privrednog sajam “Zeps”.

Predsjednik Kikanović je prezentovao ovom prilikom bogato iskustvo Komore u organizovanju zajedničkih sajamskih nastupa u posljednjih petnaestak godina. “Mi imamo iskustvo, imamo ljude koji već niz godina organizuju postavke na kojima se predstavljaju privredni subjekti, firme članice Komroe. Godišnje smo prisutni na 10 do 12 sajmova u zemlji i inostranstvu, u skladu sa mogućnostima, i bilježimo zapažene nastupe na sajmovima u Gradačcu, Gračanici, Lukavcu, Bihaću, Zenici, Mostaru, Brčko Distriktu, Banjaluci Bijeljini, Osijeku, Splitu, Zagrebu, Virovitici, Bjelovaru, Zrenjaninu, Novom Sadu, Zaječaru.

Naše firme se vraćaju zadovolje, uspostavljaju saradnju, otvaraju nova tržišta, dogovaraju značajne poslove, nerijetko se vraćaju sa značajnim priznanjima i možemo reći na osnovu svega do sada učinjenog, da su prilično zadovoljni konceptom sajamskom nastupa koji gaji i za njih organizuje Kantonalna privredna komora Tuzla. Komora je spremna biti partner sajma Zeps, ponovo doći i nastupiti u Zenici gdje smo ranijih godina imali zapažene nastupa a gdje nas nije bilo u posljednje 3-4 godine, onako kao bismo mi to željeli i kao žele naše članice”, rekao je predsjednik Kikanović.

Na kraju, istakao je kako će se učiniti makismalni napori da se u najboljem svjetlu predstave, promovišu firme članice Komore, da se na najbolji način prezentuju njihovi proizvodi i akitvnosti i da se i sa ovog sajma svi vrate zadovoljni.

Prvi je ovo korak ka povratku Privrede TK na sajam Zeps u Zenici a obje strane su stava da je dobar dio dogovora već postignut i da će se storiti platforma za saradnju na obostrano zadovoljstvo i godine koje dolaze.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara