Pripreme za kolektivnu dženazu i ukop ubijenih civila Bratunca

Spread the love
Rental Travel

U Bratuncu je u srijedu 26. aprila 2017. godine održana druga sjednica Organizacionog odbora za Jedanaestu kolektivnu dženazu ubijenim civilima tokom rata 1992.1995. koja će biti klanjana na mezarju Veljaci 12. maja ove godine.

Reha Centar

Prema posljednjim informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH, porodice su dale saglasnost za ukop sedam bratunačkih žrtava. Prema riječima Admira Velića, predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i predsjednika Organizacionog odbora, tačan broj ukopanih se vjerovatno neće znati do 11. maja, dan uoči dženaze.

-Bilo je situacija da nam se dan uoči dženaze jave kako imamo potvrdu o identifikaciji, što znači da je porodica dala saglasnost da se može ukopavati. Tako da će vjerovatno i ove godine biti potvrda 11. maja o konačnom broju, kazao je Velić, ističući da je danas stigla i potvrda od Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica da će se uključiti i dati tehničku podršku organizaciji kolektivne dženaze, što će uveliko olakšati realizaciju svega planiranog.

Također, naveo je on, na dan dženaze će biti obezbijeđen prijevoz iz 17 gradova iz cijele Bosne i Hercegovine.

Inače, manifestacija “Dani genocida u Bratuncu” će, kao i svake godine, početi 3. maja i trajatiu do 16. maja 2017.

-Otpočet će se obilježavanjem dana kada su počinjeni stravični zločini u naselju Hranča, a onda slijede i posjete grobnicama i postavljanje novih spomen-ploča. Planirano je da završna manifestacija bude krajem maja, kada ćemo posjetiti Visoko. Tamo će biti upriličeno obilježavanje dana oslobađanja bratunačkih logoraša, koji su nakon razmjene došli u Visoko. Zajedno ćemo posjetiti lokaciju gdje su boravili logoraši, kazao je Velić.

Bratunčani će se tokom cijelog maja, nizom manifestacija, prisjetiti stradanja njihovih najmilijih, odat će im počast, te pozvati nadležne da pomognu pronalazak nestalih i procesuiranje odgovornih za stravične zločine.

Na Organizacionom odboru je upozoreno da se svake godine ukopava sve manji broj žrtava. Sa ovogodišnjom kolektivnom dženazom na Veljacima će biti ukopano ukupno oko 300 žrtava, a preživjeli će tragati za još oko 250. Također, na sjednici je rečeno da će nakon kolektivne dženaze, biti obavljena i reekshumacija određenog broja tijela, dakle bit će dodani skeletni ostaci žrtvama koje su već ranije ukopane.

Nakon sjednice, članovi Organizacionog odbora su posjetili Memorijalni kompleks Veljaci, gdje se trenutno izvode završni radovi na musalli, koja će najvjerovatnije biti završena do dženaze. Posjetili su i spomen – sobu koja se nalazi u okviru Memorijalnog kompleksa, a u kojoj se nalaze fotografije bratunačkih logoraša i grobnica u kojima su pronađene žrtve.

BMG Bosanska medijska grupa – aktuelno.ba

Komentari

Komentara