Prije tačno 21 godinu preminuo je Srđan Aleksić

Spread the love
Menprom

Prije tačno 21 godinu preminuo je Srđan Aleksić, koji je hrabro izgubio život u centru Trebinja, braneći prijatelja Bošnjaka od pijanih rezervista. Srđanov otac Rade na smrtovnici je napisao: ”Umro je ispunjavajući ljudsku dužnost”.

Reha Centar

Srđana Aleksića, koji je bio pripadnik Vojske Republike Srpske, 21. januara 1993. godine kundacima su pretukli rezervisti iste vojske, jer im se suprotstavio kada su htjeli da ubiju njegovog sugrađanina Alena Glavovića. Nakon nekoliko dana, na Savindan, od zadobijenih batina Aleksić je preminuo u trebinjskoj bolnici. Srđan Aleksić je uspio da odbrani Alena Glavovića, koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da tuku kundacima. On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se usmjerili ka njemu, a sve se dešavalo blizu pijace i policijske stanice u Trebinju.

555002_499992980062727_1604958782_n

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Alen Glavović je preživio rat i danas živi u Švedskoj sa suprugom i dvoje djece. Glavović svake godine posjećuje Srđanov grob i u kontaktu je sa njegovim ocem.

Srđan se amaterski bavio glumom, za šta je dobio i više nagrada, a nastavio je glumiti i u toku rata u BiH u predstavi “San ratne noći”. Takođe, bio je juniorski rekorder u plivanju. Ime ovog hrabrog mladića danas nosi nekoliko ulica u gradovima u BiH i Srbiji, sportski tereni u Trebinju koje je izgradio proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, te Međunarodni plivački miting. Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara