Prezentirane mogućnosti i modeli zaštite jezera „Modrac“

Spread the love
Rental Travel

Modaliteti i mogućnosti zaštite jezera „Modrac“ bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa prof. dr. Eugenom Petrešinom iz Republike Slovenije, prof. dr. Munirom Jahićem i direktorom kompanije Higracon Arminom Hadžialićem. Osim premijera u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku prisustvovali su i resorni ministri prostornog uređenja i zaštite okolice, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hasan Fehratović i Abdulah Zukić.

Reha Centar

Ovom prilikom ukratko su prezentirani neki od modela sprječavanja daljeg zagađenja ove hidroakumulacije, njenog čišćenja, a time i obezbjeđivanja dodatnih količina pitke vode za građane Tuzlanskog kantona.

Konstatovano je da jezero Modrac ima neprocjenjiv značaj za Tuzlanski kanton, ali je nažalost jedina ozbiljnija stvar koja je na njemu rađena, rekonstrukcija brane jezera „Modrac“.

Kako je istakao premijer Gutić Vlada Tuzlanskog kantona je zainteresirana za zaštitu i čišćenje jezera Modrac, ali se radi o izuzetno skupom projektu čija bi se realizacija mogla odvijati jedino u određenim fazama.

„Kao Vlada sigurno je da smo zainteresirani za zaštitu Jezera, ali zbog visine sredstava neophodnih za realizaciju ovog projekta, naše opredjeljenje je da njegovoj realizaciji pristupimo putem programa interregionalne saradnje uz povlačenje sredstava iz međunarodnih fondova“, rekao je premijer Gutić, akcentirajući da je neophodno uraditi Glavni projekat zaštite jezera „Modrac“ i u ovom dokumentu precizirati etape njegove realizacije.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara