Press Stranke za BiH TK: Između takozvane „političke ljevice“ i radikalne „desnice“, smješten je ogroman prostor za stranke političkog centra

Spread the love
Menprom

Bosna i Hercegovina, danas više nego ikada prije, nalazi se u situaciji donošenja sudbonosnih odluka. Preko dva desetljeća, u našoj državi dominiraju dva pogleda isključivosti rješavanja Bosanskohercegovačkog pitanja. Naše društvo je duboko podijeljeno u nacionalnom, vjerskom, a posljednjih nekoliko godina, naročito, u socijalnom pogledu. Između takozvane „političke ljevice“ i radikalne „desnice“, smješten je ogroman prostor za stranke političkog centra. Stranka za Bosnu i Hercegovinu od svoga osnivanja do danas nikada nije bila na vlasti, jeste učestvovale u vlasti, što je ogromna razlika između Prve pozicije i one koja je dodijeljena SBiH.- istaknuto je između ostalog na današnjoj press konferenciji.

Reha Centar

Bosna i Hercegovina treba krenuti putem realne priče o stabilnom miru, putem zajedničkog života, tolerancije, solidarnosti i povjerenja. Nažalost, ovi temeljni postulati opstojnosti  multietničke, multireligijske i građanske državne zajednice, poljuljani su, prije svega, kako zbog ekstremnih unutrašnjih politika, također i uzsvesrdnu harmonizaciju centara političke moći iz zemalja u okruženju. SBiH je nedvosmisleno opredijeljena za Evropsku Uniju i NATO pakt. SBiH se nalazi u procesu velikih reformi i prijeko potrebnih transformacija koje, prije svega, uključuju otvorenost i liberalno-demokratski pristup politike SBiH prema svim građanima koji se praktično zalažu za slobodu, jednakost i socijalnu pravdu svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Posljednjih nekoliko mjeseci, SBiH u Tuzlanskom kantonu intenzivno radi na pridobijanju istaknutih ličnosti za članstvo i program SBiH. Na današnjoj press konferenciji obratit će nam se poznata imena Bosanskohercegovačke političke scene, koja su u posljednjih mjesec dana postali članovi SBiH.- istakao je Sead Hasić jedan od novih članova Stranke za BiH, koji je sa još nekolicinom nezadovoljnih radom SDP -a prešao u Stranku za BiH.

On je u svom obraćanju medijima još dodao:

“Naime, čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti vas danas u ime jedne grupe slobodoumnih profiliranih i politički iskusnih članova SBiH, koji su od prije par dana pristupili u redove ove stranke iz razloga što su marginalizirani u redovima Partije čiji su članovi bili dugi niz godina a ostavljeni i pomalo stigmatizirani od strane rukovodstva GOSDP BiH Tuzla, uz prećutno odobravanje rukovodilaca u SDP BiH sa viših nivoa.

Radi se o bivšim članovima SDP BiH, slobodno mislećim ljudima koji su obnašali vrlo značajne funkcije u ovoj Partiji i pokazali da se iskrenim i poštenim radom mogu postići vrlo značajni rezultati u promociji ideje SDP-e a i ličnim prestižom koji je građen na podršci članstva i birača. U procesima koje smo zagovarali na demokratizaciji odnosa unutar SDP BiH, postali smo „opasnost“ za trenutno pozicionirane rukovodeće kadrove, koji su koristeći postojeću, dosta dobro razvijenu infrastrukturu, nastojali po svaku cijenu, da nas diskredituju i umanje naše ljudske kvalitete i moralne vrijednosti.

Odupirući se njihovim nasrtajima iskoristili smo sve Statutom SDP BiH predviđene mogućnosti da se odbranimo i stavimo u funkciju promocije vrijednosti socijaldemokratije u našem gradu ali na našu žalost i vjerovatno njihovu, uvjereni smo u to, kratkog daha, slavodobitnu pobjedu, bili smo prinuđeni tražiti politički angažman u nekoj postojećoj političkoj stranci koja baštini ideje i principe socijaldemokratije a u kojoj kao osvjedočene socijaldemokrate možemo dati svoj doprinos na izgradnji bolje i jedinstvenije Bosne i Hercegovine.

Mi smo odabrali Stranku za Bosnu i Hercegovinu u uvjerenju da možemo sa rukovodstvom Stranke i postojećim članstvom u gradu Tuzla osnažiti SBiH i nastaviti svoj angažman kao osvjedočene patriote i borci za socijalnu pravdu, jednakost među ljudima i prosperitet države Bosne i Hercegovine. Kako to reče Albert Einstain „Moj politički ideal je demokratija. Poštujmo svakog čovjeka kao biće i ne pravimo ni od koga idola“. Slijedeći njegov citat mi smo shvatili da je SBiH politička stranka u kojoj već poodavno nema idola čime se otvara prostor i mogućnost za ispoljavanje pojedinačnih ideja u cilju stvaranja preduslova za bolju i pravedniju Bosnu i Hercegovinu.

U spoznaji da je politika već nekoliko godina ili decenija bila previše koncentrirana na lijevo i desno umjesto na ispravno i neispravno, mi smo spremni na platformi usvojenih dokumenata SBIH graditi ovu ispravnu politiku, koja niti je lijevo niti desno nego jednostavno treba da bude ispravna koju će prepoznati bosansko-hercegovački narodi i koji će dati svoj doprinos u prevazilaženju situacije nastale političkim prepucavanjima lijevih i desnih. Koristim ovu priliku da pozovem sve naše bivše drugarice i drugove koji su članovi SDP BiH, a kojima je prilikom unutarstranačkih izbora 2015. godine uzurpirana mogućnost glasanja, da nam se priključe i da zajednički kao nekada, sada  u SBiH, vratimo povjerenje jednih prema drugima i vjeru u bolje i pravednije bosansko-hercegovačko društvo. Naše opredjeljenje političkog djelovanja ostaje i dalje u okvirima socijal-demokratskog svjetonazora” .

Tuzla, 15.06.2017. godine

Press služba KV SBiH TK

Komentari

Komentara

Posted In: