Premijer Tuzlanskog kantona demantovao navode Saveza samostalnih sindikata

Menprom

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas je oštro i dokumentovano demantovao jučerašnji istup Saveza samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona i navode u vezi sa primanjima izabranih zvaničnika u Tuzlanskom kantonu koja će biti bazirana na novom Zakonu o platama izabranih zvaničnika na području Kantona.

Reha Centar

Još jednom je istakao da novi Zakon o plaćama izabranih zvaničnika TK podrazumijeva smanjenje plaća i uštede u Budžetu Tuzlanskog kantona od 150.000 KM, na poziciji poslanika i skupštinskih tijela. Prema riječima premijera, druga vrsta ušteda je na pozicijama izabranih zvaničnika koji obnašaju pozicije direktora, javnih preduzeća i ustanova, i prema procjeni će iznositi blizu 500.000 KM.

Premijer je rekao da su navodi u saopštenju Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH netačni, te da se zapravo time žele dignuti tenzije među budžetskim korisnicima zbog skorog i neminovnog umanjenja njihovih primanja, ali i da na taj način sindikalni lideri žele učvrstiti svoj poljuljani položaj.

Također premijer Gutić je predstavnike sindikata pozvao da u decembru, kada se bude izvršio prvi obračun plata po novom zakonu, prezentiraju podatke.

„U slučaju da se pokaže da su navodi sindikata tačni i da je došlo do povećanja plata, ja ću podnijeti ostavku na moju funkciju, a pozivam i predstavnike sindikata da, ukoliko se pokaže da su oni obmanuli javnost, oni podnesu ostavke na svoje funkcije“ rekao je premijer Gutić.

Naglašava da je trenutna plata predsjednika Skupštine kantona bez minulog rada i toplog obroka 4.800 KM, a po novom Zakonu iznosit će 3.232 KM, uz paušal u iznosu od 1.140 KM. Dakle ukupna primanja predsjednika Skupštine TK, prema Gutićevim navodima, bit će 4.370 KM.

Poslanici u Skupštini koji imaju profesionalni angažman imali su primanja od 2.800 do 3.200 KM, a prema novom Zakonu imat će 2.432 KM bez toplog obroka i minulog rada.

Poslanik amater u Skupštini TK do sada je imao primanja od 1.800 KM do 2.000 KM, a prema novom Zakonu to će biti 1.520 KM.

Plate ministara u Vladi TK su iznosile 2.573KM, a po novom Zakonu će iznositi 2.566 KM.

Gutić je demantovao da je svoju platu povećao novim Zakonom, te naglasio da plata premijera TK trenutno bez toplog obroka i minulog rada iznosi 3.133KM, a prema novom Zakonu će iznositi 3.118 KM.

Upitan o planiranom smanjenju plaća budžetskim korisnicima 3-5%, Premijer je rekao da će ukoliko dođe do ove mjere, to biti učinjeno kroz smanjenje osnovice za obračun plata, a što će, obzirom da je novim zakonom utvrđena svima ista osnovica, to automatski značiti i isto procentualno dodatno smanjenje izabranim zvaničnicima.

Poslanici – profesionalni angažman Obračun plate po novom Zakonu Ukupna primanja 2.432 KM *primanja obračunata bez minulog rada, toplog obroka i prijevoza Poslanici – profesionalni angažman Obračun plate po dosadašnjem načinu obračuna Ukupna primanja od 2.800 do 3.200 KM *primanja obračunata bez minulog rada, toplog obroka i prijevoza Poslanici – bez radnog odnosa u Skupštini TK Obračun paušala i naknada u radnim tijelima po novom Zakonu Ukupna primanja oko 1.500 KM Poslanici – bez radnog odnosa u Skupštini TK Obračun paušala i naknada u radnim tijelima po dosadašnjem načinu obračuna Ukupna primanja od 1.800 do 2.000 KM Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Obračun plate po dosadašnjem načinu obračuna oko 4.800 KM ukupno *primanja obračunata bez minulog rada, toplog obroka i prijevoza Predsjednik Skupštine Tuzlasnkog kantona Obračun plate po novom Zakonu 3.232 KM 1.140 KM paušal 4.370 KM ukupno *primanja obračunata bez minulog rada, toplog obroka i prijevoza Premijer Kantona Obračun plate po dosadašnjem načinu obračuna 3.133 KM Obračun plate po novom Zakonu 3.118 KM *primanja obračunata bez minulog rada, toplog obroka i prijevoza Ministri u Vladi TK Obračun plate po dosadašnjem načinu obračuna 2.573 KM Obračun plate po novom Zakonu 2.566 KM *primanja obračunata bez minulog rada, toplog obroka i prijevoza

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara