Premijer TK Irfan Halilagić: Bilo bi bahato i neodgovorno upotrebljive udžbenike stare godinu dana bacati u kontejner

Rental Travel

Ne tako davno ulice Tuzle ali i drugih gradova u Tuzlanskom kantonu bile su ispunjene brojnim štandovima na kojima su se pred početak nove školske godine prodavali polovni udžbenici i ti isti štandovi su uglavnom bili jako posjećeni.

Reha Centar

Naravno, bila je to velika olakšica roditeljima jer su se udžbenici nabavljali i u pola cijene.

Od prošle godine Vlada Tuzlanskog kantona je preuzela odgovornost i obavezu, a što je i dio ekspozea premijera TK Irfana Halilagića, da svim osnovcima obezbijedi udžbenike, te na taj način roditeljima olakša pripremu svojih đaka za novu školsku godinu.

Nije tajna ni to da jedan set udžbenika košta između 250 i 300 konvertibilnih maraka.

No, da zaista živimo u političkom blatu pokazuje i ovaj podatak, jer se po društvenim mrežama, uglavnom od političkih neistomišljenika, pokušava devalvirati i podcijeniti ova vladina namjera, te se na sve moguće načine pokušava obezvrijediti ovaj milionski projekat Vlade TK usmjeren prema građanima ovog kantona.

„Zlonamjernici“ su ovu mjeru Vlade TK posebno iskoristili u momentu kada su se, greškom neodgovornih direktora pojedinih škola, učenicima dijelile radne sveske iz prošle godine koje su neupotrebljive jer su iste bile popunjavane.

Kada je u pitanju većina ostalih udžbenika u koje se ništa ne unosi i ne piše, koji su stari tek godinu dana i koji su bili podijeljeni učenicima, i tu se pojavio navodni problem jer eto kao udžbenici nisu novi već korišteni.

S razlogom se postavlja pitanje jesmo li to toliko bogata zemlja ili kanton da upotrebljive udžbenike stare godinu dana bacamo u kontejner, a ko zna šta bi tek tad uradili plaćenici na društvenim mrežama da se to i desilo ili je vrijeme da budemo racionalni, praktični i bar malo štedljivi.

Oni nešto stariji jako dobro znaju da je ne tako davno, recimo jedna čitanka za prvi razred, ispratila bar pet do šest generacija i da nam ništa nije falilo, a sada smo spremni negodovati na besplatan udžbenik star samo godinu dana.

Kako god, Vlada TK je ispoštovala obećano, većina roditelja zadovoljna i zahvalna a politički oponenti i političko sivilo koje nas okružuje je dokaz da i dobre priče itekako znamo pogaziti i obezvrijediti za recimo novi mandat od bar četiri godine.‚

U nastavku pogledajte šta je na ovu temu kazao premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić na današnjoj press konferenciji za medije.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara