Premijer Hodžić i ministar Smajlović posjetili savremeni Repro centar i Inkubatorsku stanicu kompanije BIngo

Spread the love
Menprom

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović posjetili su danas novootvoreni Repro centar i Inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića kompanije Bingo. Radi se o najvećem Inkubatorskom centru u Bosni i Hercegovini i regionu. Njegovi kapaciteti zadovoljavaju tržište BiH kada su u pitanju konzumna jaja i pileće meso. Ova investicija kompanije „Bingo“, zasigurno će utjecati na smanjenje uvoza, a time vanjskotrgovinskog deficita Bosne i Hercegovine. Istovremeno, imajući u vidu da Bingo već posjeduje HACCP, HALAL i certifikat za proizvode dobivene bez upotrebe genetskih modifikacija GMO,  građani BiH imaju priliku konzumirati domaće proizvode vrhunskog kvaliteta.

Reha Centar

Premijer Hodžić je istakao da će Vlada, na čijem je on čelu, pomagati da ovakve priče dobiju podršku, da se domaće kompanije razvijaju i šire čime će se povećati i broj zaposlenih osoba.

„Današnjom posjetom širimo razumijevanje potreba domaćeg tržišta. Zadovoljstvo nam je imati proizvodne pogone koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe Bosne i Hercegovine. Ovo je zaista impozantno, a mi ćemo u narednom periodu učiniti napore da učinimo lakšim poslovanje ove, ali i drugih ovakvih kompanija. Ovakve kompanije trebamo podržavati, one upošljavaju, proizvode, smanjuju uvoz, izvoze, sve u svemu guramo domaću privredu naprijed“, kazao je premijer Hodžić najavljujući zaokret ka, prije svega, znatnijem uvažavanju potreba domaćeg proizvodnog sektora.

Zadovoljan viđenim bio je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović koji je rekao da će ovo ministarstvo biti podrška svim investitorima koji žele ulagati u poljoprivredu, odnosno proizvodne pogone.

„Da se peradarska proizvodnja na području našeg kantona intenzivno razvija dokaz je upravo i otvaranje ovog modernog reprocentra roditeljskog jata lake linije, i inkubatorske stanice. Ovo su zaista veliki uspjesi kompanije Bingo i na tome im treba čestitati. Osim činjenice da ovim proizvodnim pogonom zadovoljavamo potrebe domaćeg tržišta, raduje i činjenica da će ovi kapaciteti uz tu namjenu biti korišteni i za izvoz. Podloga za to je iznimno zdravlje i uslovi u kojima se odvija proces proizvodnje u ovim pogonima“, rekao je danas ministar Smajlović, ističući da su vrata Ministarstva uvijek otvorena za sve poljoprivredne proizvođače sa područja našeg kantona.

„U ime građana Kalesije i u svoje lično ime zahvaljujem vlasniku kompanije „Bingo“ za ovu investiciju gdje je posao dobilo 25 osoba sa područja naše općine. Mi svakako stojimo i dalje na raspolaganju kako bi pomogli proširenje kapaciteta“, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

„Kroz ova dva projekta mi ćemo godišnje imati okvirno šest miliona i 400 hiljada jaja, a kroz inkubatorsku stanicu uspjet ćemo proizvesti blizu dva miliona i 400 hiljada jednodnevnih koka nosilja. S njima idemo na tržište u zemlje CEFTA-e, a nadam se uskoro da će biti otvoren prostor i za izvoz u Evropsku uniju”, naveo je Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Binga.

Prema riječima investitora, ovi kapaciteti će biti povećani u 2022. godini kada se očekuje još veća proizvodnja koka nosilja i konzumnih jaja.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara