Premijer Gutić upriličio prijem za akademika Muhameda Filipovića

Spread the love
Rental Travel

Povodom predavanja na temu „Bošnjački narod i Bosna i Hercegovina u ovom historijskom trenutku svog postojanja“, koje je akademik Muhamed Filipovoć održao danas na Univerzitetu u Tuzli, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić upriličio je prijem za ovog istaknutog bosanskohercegovačkog teoretičara.

Reha Centar

Tokom sastanka razgovaralo se o kulturno – historijskom i političkom razvoju, te položaju i perspektivama  razvoja Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na stanje u Tuzlanskom kantonu. Akademik Filipović se složio da je Tuzlanski kanton u proteklom periodu mnogo napredovao i da je on danas mnogo bolje i stabilnije područje nego što je bio prije nekoliko godina. Premijer Gutić se zahvalio akademiku Filipoviću i Bošnjačkoj akademiji nauka, što su, svojom posjetom i današnjim predavanjem na Univerzitetu u Tuzli, Tuzlanski kanton učinili privilegovanim.

Imajući razumijevanje za značaj i ulogu Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti premijer Gutić i akademik Filipović danas su potpisali Memorandum kojim se formalizira saradnja Kantonalne vlade i BANU-a.

„Cilj nam je unaprijediti saradnju, te afirmisati i dati podršku aktivnostima BANU-a na području nauke, kulture i umjetnosti odnosno duhovnih, kulturnih i tradicijskih vrijednosti ključnih za opstanak i očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka, te očuvanja i afirmacije države Bosne i Hercegovine“ rekao je premijer Gutić.

Potpisnici ovog Memoranduma su se obavezali na stvaranje uslova za međusobnu podršku i zalaganje za obezbjeđenje uslova za to kvalitetniji i efikasniji rad BANU, te saradnju Akademije i institucija kulture Tuzlanskog kantona, a sve s ciljem promocije i razvoja kulture, umjetnosti, historije, jezika i književnosti.

„Današnji memorandum je prva aktivnost ovog tipa, kojom je data institucionalna podrška kantonalnih institucija u Bosni i Hercegovini aktivnostima i djelovanju Akademije. Potpisivanje ovog memoranduma je znak da naša vlast pokazuje izuzetno razumijevanje za potrebe da se duhovni život i stvaranje duhovnih vrijednosti, da se nauka i obrazovanje programski stavljaju u prvi plan. Mi nećemo ostvariti nikakav napredak u historijskom, društvenom i političkom smislu ukoliko ne budemo ostvarivali napredak u oblasti nauke, kulture i obrazovanja“, rekao je akademik Filipović i zahvalio se premijeru Gutiću i Vladi Tuzlanskog kantona što su prepoznali značaj i odlučili podržati rad Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

aktuelno.ba / Vlada TK

 

Komentari

Komentara