Premijer Gutić razgovarao sa radnicima TTU

Menprom

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić obratio se danas okupljenim radnicima Tvornice transportnih uređaja, koji su ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona protestvovali povodom najavljenog pokretanja stečajnog postupka u ovoj firmi.

Reha Centar

U svom obraćanju radnicima premijer Gutić je rekao da je Vlada sa svoje strane učinila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne Tvornici transportnih uređaja. „Ispunili smo ono što je Sindikat TTU-a od nas tražio prije nekih mjesec dana. Nažalost Uprava Društva nije uradila ono što se od nje očekivalo. Propustili su rokove da izvrše reprograme dugovanja i time stvore preduslove da uđu u finansijsku konsolidaciju koja podrazumijeva i otvaranje zaštićenog računa za poslovanje firme. Ono što nam sada jedino preostaje jeste pokretanje stečaja u Tvornici transportnih uređaja“. U tom postupku otvorit će se novi račun za poslovanje i to je jedini način da se iznađe strateški partner koji će pokrenuti proizvodnju. „Već imamo zainteresiranih stranih i domaćih strateških partnerakoji su spremni da nakon stečaja uđu u TTU. Naime, niko ne želi da ulazi u firmu i preuzima obaveze za koje nije sigran kolike su, dok kopovinom u stečaju tačno se zna šta i za koju cijenu se kupuje“ rekao je Gutić.

Podsjećamo od 2003. godine Vlada je Tvornici transportnih uređaja Tuzla za ekonomsku samoodrživost i penzionisanje radnika dala oko 3,5 miliona KM, od čega je samo u protekle dvije godine odobrila oko 680.000 KM.

MEHMED TERZIĆ

U svom razgovoru sa radnicima Premijer je istakao da na ovakvim skupovima nema mjesta političkim porukama koje su se mogle čuti prije njihovog sastanka. „Nijedan, pa ni sindikat TTU-a, ne bi trebao da se bavi pitanjima kao što je rekonstrukcija Vlade. To je stvar Skupštine Kantona i prava i ovlasti koje ima Premijer“ rekao je Gutić podcrtavajući da političke poruke i instrukcije samo mogu dodatno usložniti situaciju, a nikako doprinijeti njenom razrješenju.

Odjeljenje za informisanje – aktuelno.ba

Komentari

Komentara