Premijer Gutić otvorio izložbu slika sa 16. Međunarodne likovne kolonije Breške

Rental Travel

Veliki broj posjetilaca i ljubitelja umjetnosti prisustvovao je sinoć otvaranju izložbe slika nastalih u okvirima 16. međunarodne likovne kolonije Breške u Tuzli.

Reha Centar

Izložbu slika, izloženih u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u Franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla u Tuzli, otvorio je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ovom prilikom istakao da je Vlada TK-a prepoznala značaj Međunarodne likovne kolonije Breške, kao jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u kantonu, te je kao takvu i podržava.

„Svjesni smo da sredstava koja se izdvajaju za kulturu nisu dovoljna, ali isto tako znamo, da naš kanton, kao rijetko koji, prepoznaje rad brojnih udruženja i ustanova i finansijski ih podržava. Vrijeme koje slijedi za nas u Vladi nije nimalo jednostavno. Ali smo i ove godine spremni stati iza značajnih kulturnih manifestacija i iza institucija koje promoviraju kulturu“ rekao je premijer Gutić i dodao da „Likovna kolonija Breške nije samo slikanje, to je sastavni dio kulturne bašt Tuzlanskog kantona, po kojoj su Tuzla i Tuzlanski kanton već daleko poznati.“

Izlozba 01 02 02 2016

Gvardijan Franjevačkog samostana, fra Marijo Divković zahvalio se kantonalnoj Vladi i premijeru Gutiću na potpori koju pružaju Koloniji, napomenuvši da je ta manifestacija uvrštena u kulturne događaje Tuzlanskog kantona od posebne važnosti, te je samim tim materijalno potpomognuta iz budžeta tog kantona.

Predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča kazao je da u fundusu Kolonije postoji ogroman broj slika, te da prodajom nekih od njih Napredak stipendira nadarene učenike i studente.

Jedan od sudionika MLK Breške, prof. Fuad Kasumović se prisjetio dvojice utemeljitelja Kolonije koji nažalost više nisu živi, a riječ je o Miroslavu Petroviću i. Juraju Novoselu, nekadašnjim predsjednicima tuzlanske podružnice HKD Napredak.

U fundusu MLK Breške ima oko 700 umjetničkih djela slikara iz velikog broja evropskih zemalja, koji su unazad 16 godina boravili u selu Breške kod Tuzle i stvarali u ovoj likovnoj koloniji.

Na ovoj 16. izložbi javnosti je prezentirano tridesetak radova nastalih tokom trajanja Međunarodne likovne kolonije Breške autora: Mihaela Milutinovića (Srbija), Marije Kape i Radeta Vujačića (Crna Gora), Antonije Gudelj, Josipa Mijića i Ante Krajinića (Hrvatska), te bosanskohercegovačkih umjetnika Davora Paponje, Mladena Ivešića, Josipa Ivešića, Ćazima Sarajlića, Vinka Lamešića, Fuada Kasumovića, Maje Hrvanović, Samira Sufija i Borisa Pejića.

Odjeljenje za informisanje

Komentari

Komentara