Premijer Gutić: Od sudova tražim da pokažu posebnu osjetljivost u provedbi stečajnih postupaka

Rental Travel

„Vlada Tuzlanskog kantona podržava i u narednom periodu će podržavati rad sudova, Tužilaštva i policije na području Tuzlanskog kantona, ali za uzvrat tražimo pozitivne rezultate tog rada“ istakao je premijer Tuzalnskog kantona Bego Gutić kao zaključak današnjeg sastanka sa ministrom pravosuđa i uprave TK Jovanom Stojanovićem i predsjednikom Općinskog suda u Tuzli Muhamedom Tulumovićem.

Reha Centar

Ovaj zaključak se prije svega odnosi na provođenje stečajnih, ali i drugih postupaka pred sudovima na području Tuzlanskog kantona. Premijer Gutić je zatražio da se Vladi Tuzlanskog kantona u narednom periodu dostavi precizna informacija o pokrenutim stečajnim postupcima, kao i broju radnika privrednih društava koji su tim postupcima obuhvaćeni.

„Od sudova tražim da posebnu i osjetljivost pokažu u efikasnoj i ekspeditivnoj provedbi stečajnih postupaka“, istakao je premijer Gutić, podcrtavajući da stečaj ne znači nužno i likvidaciju privrednog društva. „Ipak, da bi bio uspješno realizovan i da bi doveo do ozdravljenja firme stečajni postupak mora biti i pravovremeno pokrenut“ stav je Premijera.

Na današnjem sastanku bio je govora i o neophodnosti poštovanja Sporazuma koji su potpisali Univerzitet u Tuzli, Vlada Tuzlanskog kantona i Općinski sud u Tuzli, a koji se odnosi na iseljenje fakulteta i odsjeka iz prostora Doma Armije u Tuzli, kako bi se prostor mogao pripremiti ra rekonstrukciju za potrebe Suda. Dogovoreno je da se u narednim danima organizuje sastanak i sa predstavnicima Univerziteta kako bi se iznašla rješenja i počelo sa implementacijom potpisanog Sporazuma.

Popunjavanje radnih mjesta neophodnih za rad Općinskog suda u Tuzli, a koja su ostala upražnjena odlaskom uposlenika u penziju i za čije popunjavanje nisu potrebna dodatna sredstva u Budžetu bila je također jedna od tema razgovora. Stav Vlade i resornog ministarstva je da se, posebno obzirom da za popunjavanje ovih pozicija nisu potrebna dodatna sredstva, mora pokazati fleksibilnost, te da se ne smije dozvoliti kašnjenje u radu ili blokiranje rada bilo koje institucije, istakli su premijer Gutić i ministar Stojanović.

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara