Prekinuta javna rasprava: Bukinjani poručili da ne žele azil za pse i mačke već zabavno-sportski kompleks

Spread the love
Rental Travel

Javna rasprava o nacrtu Regilacionog plana prostorne cjeline Plane, Divkovići I i Divkovići II prekinuta je nakon polusatnog izlaganja predstavnika gradskih službi.

Reha Centar

Mještani su ogorčeni jer je pomenutim nacrtom predviđena gradnja azila za pse i mačke na ovom lokalitetu umjesto da je ponuđen kompleks sportskih igrališta i zabavni park, a što bi bila svojevrsna zahvala za uništavanje života na ovom području već preko šezdeset godina.

„Nećemo nikada dozvoliti izgradnju azila za pse i mačke jer je to ponovo ponižavanje mještana Plana i Divkovića. Ako treba i životima ćemo to braniti. Dosta nam je bahatog odnosa gradskih vlasti i svih drugih koji su ovo područje trajno uništili, a nama ostavili da svakodnevno umiremo od kancerogenih bolesti“ bile su poruke upućene predstavnicima gradskih službi.

„Regulacionim planom prostorne cjeline „Plane, Divkovići I i Divkovići II“ treba obezbijediti oazu mira, odmora i razonode kako za starije osobe, tako posebno i za mlađe naraštaje, a ne laveže i zavijanje pasa. Čitav život nama je obećavana realizacija ovakvog projekta, a sada ga nema nigdje u Regulacionom planu. Vrlo bitno je napoimenuti da do naselja Divkovići postoji sva potrebna infrastruktura koja se može koristiti, voda, struja, javna rasvjeta, toplovod, asfaltni put“ istakao je Goran Stojak iz naselja Divkovići.

Kako su mještani istakli od gradskih vlasti očekuju da iz sredstava za rad Termoelektrane Tuzla koja se slijavju u budžet budu izgrađena dječija igrališta za mali fudbal, košarku, odbojku, tenis kao i zemljane staze za šetanje i trčanje, biciklističku stazu, romobile, mali bazeni otvorenog i zatvorenog tipa. Također na ovom lokalitetu mogli bi se izgraditi zidani objekat igraonice i zabave za djecu, zidani zatvoreni objekat koji bi se koristio kao učionički prostor za razne kurseve te niz drugih sadržaja.

Ovime bi pokazali kako se može napraviti i neko humano djelo te pokazati jednu drugačiji sliku.

Mještani su odlučni boriti se za ovakvu vrstu projekata i boljih uslova za život. Očekuju tu i potporu svih institucija iako svjesni da su gradske vlasti upravo zbog ovakvih stvari u Savjet MZ Bukinje postavili osobe koje će nijemo slušati naredbe s vrha, a ne volju mještana.

No i na jučerašnjem skupu jasno su poručili da građanska inicijativa mještana Bukinja, Šićkog broda, Ljepunica, Husina i ostalih traži samo život dostojan čovjeka i da se sredstva iz budžeta moraju trošiti na sve dijelove ovog grada.

GRAĐANSKA INICIJATIVA BUKINJE​

aktuelno.ba

Komentari

Komentara