Predstavnici opozicionog Saveza za promjene podnijeli krivičnu prijavu protiv premijerke RS-a Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije

Rental Travel

Danas su predstavnici opozicionog Saveza za promjene Okružnom tužilaštvu u Banjaluci podnijeli krivičnu prijavu protiv premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović i ministra finansija u Vladi RS Zorana Tegeltije Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da su krivičnu prijavu potpisala 33 poslanika opozicije u NSRS.

Reha Centar

“Krivična prijava se odnosi na neustavno donošenje Odluke o kreditnom zaduženju Republike Srpske u iznosu od 300 miliona dolara. Ustav je eksplicitan da kreditno zaduženje može da vrši samo Narodna skupština i niko drugi u njeno ime. Potpuno svjesni težine ove odluke koja počinje da postaje pravilo. Podsjetiću Vas da je za 2014.godinu Republički revizor utvrdio da su neustavno i nezakonito djelovali Ministarstvo poljoprivrede zbog čega je dobilo negativan revizorski izvještaj zbog kreditnog zaduženja i Ministarstvo zdravstva zbog izdavanja garancije. Mi smo iscrpili sve pravne demokratske mogućnosti da se borimo protiv neustavnosti u režiji Vlade Republike Srpske . Potpuno demantujemo sve tvrdnje o nekom anarhičnom djelovanju. Mi želimo da štitimo ustavni poredak. Nismo imali drugog izbora nega da podnesemo krivičnu prijavu protiv onih koji su ključni akteri u donošenju ove odluke, predsjednice Vlade koja je tu odluku potpisala i ministra finansija koji je predložio ovu Odluku i istovremeno potpisao Ugovor o kreditnom zaduženju” kazao je danas Dragan Čavić.

On je dodao da se krivična prijava odnosi na rušenje ustavnog poretka i da se na osnovu ove prijave traži njihovo krivično gonjenje.

“Da li će tužilaštvo RS dati naredbu o provođenju istrage i da li će, na osnovu naše prijave, podignuti optužnicu, to je stvar sad na pravosuđu. ” kazao je Čavić.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica kazao je da je ustav RS decidan u pogledu zaduženja Republike

“Član 70. Ustava stav 6. kaže da je Narodna skupština jedina koja može da raspiše javni zajam i da donese odluku o kreditnom zaduženju. Temeljom Ustava RS je svojevremeno donešen Zakon o zaduženju, dugu i garancijama koji je članom 17. definisao da NSRS donese Odluku o kreditnom zaduženju a prethodno Vlada RS treba da uputi prijedlog Parlamentu RS.” kazao je Govedarica.

Milan Švraka iz PDP-a kazao je da je ovaj potez opozicije poruka građanima da nešto što je van zakona treba da se i procesuira.

” Mi se zadužujemo mimo odluke Narodne skupštine RS i siguran sam da će Tužilaštvo uraditi svoj dio posla, ne znam zbog čega vlada nije sprovela ovu odluku kroz Narodnu skupštinu” rekao je Švraka.

Goran Đorđić iz stranke Napredna Srpska rekao je da je vlast u RS uspjela nakon godinu dana da zatvori krug uništavanja Republike.

“Počelo je sve sa kupovinom narodnih poslanika, i to je bilo javno objavljeno, sistematski se uništava bankarski sektor. Ovo je jedna nevjerovatna potreba da se krpe budžetske rupe kroz pozajmljivanje novca od sumnjvih fondova a onda s eni to ne radi na zakonit način, već se mora kršiti Ustav Republike Srpske da bi novac uopšte opravdali” kazao je Đorđić.

(buka.ba)

Komentari

Komentara

Posted In: