Predstavnici austrijskih kompanija u Komori Tuzla

Rental Travel

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla je na inicijativu Trgovinskog odjela Ambasade Austrije u BiH, upriličen sastanak sa predstavnicima austrijskih kompanija “Austrian Institute of Technology GmbH” i “ILF Consulting Engineers Austria GmbH”. Delegaciju je u ime Sigmunda Nemetija trgovinskog savjetnika austrijske Ambasade predvodila Razija Hamidović projekt menadžer.

Reha Centar

Kako je istakla, riječ je o privrednim subjektima koji imaju bogato iskustvo u oblasti inovacija, istraživanja, energije, transporta, fokusirani na infrastrukturne projekte. Već imaju brojna saznanja o aktivnostima u širem regionu a želja je bila da se predstave i tržištu Tuzlanskog kantona.

Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla se zahvalio na posjeti izrazivši zadovoljstvo interesovanjem gostiju iz Austrije za oblast Energetske efikasnosti. “Veoma je to interesantna oblast za Tuzlu i Tuzlanski kanton. Impozantne su reference austrijskih privrednika i temelj su njihovih ozbiljnih namjera da ostave traga i na ovom području.

Komora je uvijek na raspologanju, tu smo da pružimo maksimalnu podršku, da budemo servis i poveznica u kontaktima sa privrednicima, lokalnim zajednicama i Vladom Tuzlanskog kantona”, izjavio je predsjednik Kikanović.

Munir Merdan  i Reinhard Schütz iz “Austrian Institute of Technology GmbH” su istakli zadovoljstvom sastankom i otvorenošću Komore za buduću saradnju. “Naš cilj je bio da se upoznamo sa tekućim i planiranim aktivnostima iz oblasti koje smo označili kao interesanten. Želimo sagledati mogućnosti zajedničke saradnje u oblasti energetske efikasnosti sa ciljem unaprjeđenja već dobrih  privrednih odnosa naše dvije države”, izjavio je gospodin Merdan. Esad Arnautović dopredsjednik Komore je predstavio dosadašnje komorske aktivnosti kada je riječ o oblasti energetske efikasnosti. Istakao je kako je u posljednjih nekoliko godina ostvareno niz kontakata vezanih za formiranje Centra za standarde i ekologiju, da su ostvareni kontakti sa relevantnim centrima, agencijama i udruženjima u Bosni i Hercegovini. “Kao plod tih kontakata i aktivnosti, realizovali smo brojne seminare, obuke, predavanja za naše privrednike a u saradnji sa značajnim institucijama i priznatim univerzitetima u Bosni i Hercegovini”, rekao je dopredsjednik Arnautović. Nurudin Žunić sekretar komorskog Udruženja za energetiku, rudarstvo i industriju pozdravio je inicijativu austrijske delegacije i pozvao ih na kontinuiranu saradnju, razmjenu iskustava i saznanja. “Ogromne su mogućnosti saradnje u pomenutim oblastima. Ne treba isticati koliko je moguće aktivnosti sprovesti u jednom karakterističnom rudarskom kraju kakav je Tuzlanski kanton pa sve do “pametnih” rješenja u gradskim oblastima”, naglasio je sekretar Žunić. Georg Siegel iz “ILF Consulting Engineers Austria GmbH” je predstavio kompaniju iz koje dolazi istakavši da je već ranije stekao određena saznanja o problemima  koji prate realizaciju projekata na području Tuzlanskog kantona. “Mi imamo saznanja da su finansije veliki problem. Spremni smo, kao većinska državna firma, učiniti maksimalne napore da se ti problemi prevaziđu. Imamo refernce iz cijelog svijeta, najnovije iz Beča i Kine koje nas stavljaju u poziciju ozbiljnog pregovarača i kada je u pitanju animiranje partnerskih firmi i kada su s druge strane Evropska banka za razvoj, Svjetska banka ili druge institucije i fondovi  koji mogu biti rješenje finansijskih poblema. Spremni smo s njima ući u pregovore o povlaćenju sredstava za realizaciju kvalitetnih projekata od javnog interesa, istovremeno, projekata koji donose višestruku korist”, izjavio je Georg Siegel. Na kraju, kao prvi naredni korak buduće saradnje, predsjednik Kikanović je predložio da se u najskorije vrijeme organizuje u Komori prezentacija svega onoga što autrijski privrednici mogu da urade. Biće to prilika da predstavnicima privrednih subjekata, Vlade i lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona prenesu iskustva, predstave firme, dosadašnje aktivnosti, zajedno preciziraju najpovoljnije i najkvalitetnije projekte na čijoj bi realizaciji radili u narednim fazama saradnje.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara