Predstavljeni rezultati projekata razvoja poljoprivrede koje je finansirao Grad Tuzla

Spread the love
Menprom

U povodu završetka implementacije projekata koje je u 2016. godini realizovalo Udruženje BOSPER, a finansirao Grad Tuzla, u utorak, 24.1.2017. godine, u prostorijama udruženja održana je završna svečanost na kojoj su predstavljeni rezultati dva projekta iz oblasti razvoja poljoprivrede.

Reha Centar

U projektima “Razvoj ruralne ekonomije sa fokusom na poljoprivednu proizvodnju na području grada Tuzla” i “Podrška postojećim agrobiznisima na području grada Tuzla” participiralo je oko 520 individualnih poljoprivrednih proizvođača i tri zadruge, a pružena je podrška u oblasti proizvodnje povrća u plastenicima, stočarstvu, voćarstvu, proizvodnji gljiva, pčelarstvu, proizvodnji kornišona i nabavci mašina. Ukupna vrijednost navedenih projekata iznosi oko 170.000,00 KM. Projektnim budžetom podržano je 69 poljoprivrednih proizvođača, a planiranim sredstvima iz Budžeta Grada i dodatnim sredstvima, obezbijeđenim od strane pojedinih NVO, zadruge su postale funkcionalno opremljene, te je instalirana i hladnjača za duboko zamrzavanje sa komorom. U projektu je zabilježeno 30 % učešća žena i mladih.

“Zadovoljstvo nam je, u ime Gradske uprave Tuzla, konstatovati da je Program podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za 2016 godinu, u završnoj fazi i da je veliki dio aktivnosti uspješno realizovan. Navedeni program se sastoji iz dva granta, kapitalni grant u iznosu 122 hiljade KM i tekući grant u iznosu od 50 hiljada KM. Tekući grant namijenjen je za podršku poljoprivrednim proizvođačima koji već imaju uspostavljenu svoju poljoprivrednu proizvodnju, za opstanak ili proširenje postojećih kapaciteta.

Kapitalni grant podržava nova investiciona ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju. Kada je u pitanju tekući grant, kao i prethodnih godina, pružili smo podršku u nabavci plastificiranih posudica i folija za pakovanje gljiva, podršku u prevozu mlijeka, nabavci hrane za svinje i pogača za proizvođače meda. Kada je u pitanju kapitalni grant, podržana je nabavka plastenika i visokosteonih junica, te podizanje nasada visokostablašica i jagodičastog voća. Projekat obuhvata i dodatne aktivnosti u nabavci đubriva, kao podršku proizvođačima mlijeka, mesa i stočne hrane”, izjavio je Nevres Kamberović stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Tuzla.

Prema riječima Nezira Hodžića, menadžera projekta, sva budžetska sredstva su iskorištena, projekat je u stopostotnom finansijskom obimu ispunjen i svi zadati ciljevi su ostvareni.

“Specifični ciljevi projekta su povećanje proizvodnih kapaciteta, u svrhu zapošljavanja i povećanja prihoda poljoprivrednih proizvođača, edukacija 70 poljoprivrednih proizvođača, koji su trebali biti obuhvaćeni projektom, te nabavka određene opreme i rashladnih kapaciteta, u cilju funkcionalnijeg djelovanja zadruga i obrta. Pravo učešća su imali poljoprivredni proizvođači koji imaju resurse za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, zatim oni koji su spremni učestvovati sa 50% vlastitih sredstava za podizanje kapaciteta i osobe između 17 i 65 godina starosti. Od planiranih 47 duluma, podignuto je 45 duluma voćnjaka, od planiranih 12 podignuto je 16 plastenika, dok je od planiranih 12 nabavljeno 8 junica. Nabavljeno je više plastenika, a manje junica, zbog takvog interesa korisnika. I kod proizvodnje kornišona, imali smo zainteresovanih njih 35, a dodjelom đubriva podržali smo samo 7 korisnika, kako je planirano budžetom”, izjavio je Nezir Hodžić, uposlenik Udruženja Bosper i menadžer projekta Razvoj ruralne ekonomije sa fokusom na poljoprivrednu proizvodnju na području grada Tuzla.

Prisutnima se obratila direktorica Udruženja Bosper Dinka Huremović, koja je istakla važnost realizacije projekata koje finansira Grad Tuzla, u cilju kreiranja održivih radnih mjesta u Tuzli.

“Danas smo se okupili kako bismo na jedan svečani način obilježili kraj projekata, koje smo realizirali uz finansijsku podršku Grada Tuzla. Jedinstvena je ovo prilika da naši korisnici vide da Gradska uprava pruža podršku poljoprivrednicima i da se vodi računa o kreiranju održivih radnih mjesta. Poljoprivreda pruža priliku i Gradska uprava Tuzla je to prepoznala, i već dugi niz godina radimo na tome. U pripremi je još jedan veliki projekat koji zajednički pripremamo sa Gradskom upravom Tuzla i partnerskom organizacijom za zapošljavanje. Nadamo se da ćemo i u buduće nastaviti ovako kreiran partnerski odnos i model sa Gradskom upravom Tuzla”, izjavila je direktorica Udruženja Bosper Dinka Huremović.

Projekti “Razvoj ruralne ekonomije sa fokusom na poljoprivednu proizvodnju na području grada Tuzla” i “Podrška postojećim agrobiznisima na području grada Tuzla” imali su za cilj očuvanje postojećih i povećanje kapaciteta za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje na području grada Tuzla, a sve u funkciji proizvodnje hrane i stvaranja prihoda, tj. očuvanja postojećih i kreiranja novih radnih mjesta u poljoprivredi. Kroz navedene projekte osim podrške u podizanju proizvodnih kapacitete, nabavke gnojiva i drugog repromaterijala održano je i 10 stručnih edukacija, odrađeno preko 300 inicijalnih posjeta potencijalnim korisnicima, 71 stručna posjeta agronoma korisnicima projekta. Projektom je poboljšana i partnerska saradnja u lokalnoj zajednici između poljoprivrednika i udruženja te Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

Press Grad Tuzla – aktuelno.ba

Komentari

Komentara