Predstavljene tri nove knjige

Rental Travel

Na večerašnjoj književnoj tribini održanoj u velikoj sali Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla upriličeno je predstavljanje tri nova naslova Izdavačke kuće UG Hrast Gunja: „Između jave i sna“, autorice Jasne Đug (Tuzla) , predstavljač: dr.sc. Edina Šarić (Tuzla)/Ilija Matić (Županja)/čitač: Eldin Mujkić (Brčko); „Crne orhideje“, autorice Marija Mišić (Slavonski Brod), predstavljač: Damir Selimović (Tuzla)/čitač: Merima Šišić (Živinice); „Vesela družina“, autorice Mirele Salković (Tuzla), predstavljač: Melisa Hasić (Banovići)/čitač: Amra Čamdžić (Tuzla) , dok se u ulozi voditeljice našla Irma Dželilović (Sapna).

Reha Centar

DSCN7770 (1)

O poeziji Jasne Đug, profesorica Šarić kaže da se radi o poziji koja ljekovito djeluje na ljudsko raspoloženje.

  • U djelu Između jave i sna, nisam naišla ni na jednu riječ koja nas asocira na mržnju, na nešto negativno. Čitajući Jasninu poeziju imate osjećaj da vam uliva lepršavost, mladost, jer je i sama autorica duhovno bogata osoba, kazala je Šarić.

Jasna Đug, govoreći o stvaranju svoje poezije ističe da kad joj dođe nagon za pisanje, on dolazi iz duše i pjesma nastaje u trenu.

  • Vjerujem u ljude, u dušu. Smatram da svako od nas nosi u sebi ono barem jedno zrno dobrote, samo što je neko to zrnce sakrio duboko u sebi i treba se potruditi da ga pronađe i zato se u svakoj svojoj pjesmi obraćam tom duhovnom biću u čovjeku, govori Đug.

DSCN7760 (2)

Poezija Merije Mišić iz Slavonskog Broda refleksirana je, pomalo filozofska, a tematikom se dijeli na egzistencijalnu, ljubavnu i religioznu. Njene pjesme  prožete su baš takvom ljubavlju. Prvi radovi, kao prvi koraci, na kraju će se činiti smiješni. Ali prvi koraci su presudni, kako u životu, tako i u pjesništvu. Jer izreći riječima ono najtiše, gotovo neiskazljivo i nepojmljivo, znači odvažiti se na dug i uzvišen put stvaranja, prožet usamljenošću… I ljubavlju.

Zbirka basni „Vesela družina“ je po osobnom sudu autorice Mirele Salković, moderan prikaz životinja, djeci omiljenih likova koji će im prenijeti neke bitne poruke, razigrati im maštu, potaknuti lijepe emocije i lavinu smijeha.

Profesorica Melisa Hasić kaže da je ovo djelo pravo osvježenje i može poslužiti kao podsjetnik svima nama na osnovne, prave vrijednosti u u, kao što su poštenje, zahvalnost, nesebičnost, ljubaznost  itd.

  • Ono što je posebno zanimljivo u ovoj knjizi su naslovi, koji su ustvari poslovice, zaključuje profesorica Hasić.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara