Predstavljen program ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop

Spread the love
Menprom

Danas je u Gradskoj upravi Tuzla upriličena konferencija za medije, u povodu devetog izdanja Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop. U prisustvu saradnika, članova organizacionog odbora i izvođača, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović predstavio je program ovogodišnjeg festivala.

Reha Centar

“Na 9. Međunarodnom festivalu umjetnosti mladih Kaleidoskop, koji će se održati od 13. do 16. jula 2017. učestvovaće oko 200 domaćih i stranih umjetnika iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Francuske i SAD. Svoj dolazak potvrdio je i jedan zaista veliki prijatelj ovog festivala, Tuzle i BiH, dvostruki oskarovac, jedan od najvećih filmskih producenata svih vremena Branko Lustig, koji će u okviru programskih aktivnosti razgovarati sa mladim umjetnicima i posjetiocima. Radi se, kao i uvijek, o dijalogu i kaleidoskopskoj harmoniji različitosti u umjetnostima i među umjetnicima i konzumentima umjetnosti. Nema festivala gdje su besplatne ulaznice na sve događaje, pogotovo ne na muzičke događaje. Mi se i dalje držimo toga da je uzlaz na sve koncerte besplatan, zbog socijalne komponente, stvaranja uvjeta jednakosti među mladim ljudima, da na koncertima i drugim događajima mogu prisustvovati i oni koji mogu i oni koji ne mogu da plate ulaznicu. I to će tako ostati, jer je Grad organizator. Time vršimo i uštede, jer uposlenici gradske administracije i veliki broj volontera rade na realizaciji ovog festivala”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kaleidoskop zagrijavanje, odnosno uvod u festivalske aktivnosti, počinje već u srijedu, 12. jula u 21.00 u Café baru Sloboda, gdje će dugogodišnji prijatelj Festivala i poznati bh fotograf koji živi i radi u Parizu, Milomir Kovačević Strašni, govoriti o Kaleidoskopu i predstaviti svoje fotografije.

Festival će zvanično biti otvoren u četvrtak, 13. jula u 19.00 sati, izložbom radova i ilustracija našeg umjetnika Dejana Slavuljice, koju će muzičkim setom odabranih traka upotpuniti Siva, jedan od najpoznatijih tuzlanskih DJ-eva. Svaki dan imeđu 10.00 i 22.00 sata na Trgu kod Ismeta i Meše održaće se Kaleidoskop market, gdje će svoje umjetničke ručne radove i nakit izlagati i prodavati oko 20-tak mladih umjetnika/ca.

Petak i subotu od 9.00 sati, od Brčanske malte do Slavinovića, ekipa „Popeli se na glavu“ realizovaće projekt ROBOTZ, čime kroz street art, uz mnoštvo boja i kreativnosti, žele „oživjeti“ sive betonske kocke ulaza u atomska skloništa, te im podariti jedinstven karakter.

U subotu, 15. jula u Cafe baru Urban Beatz, održaće se radionica sa književnicom Nerom Mešinović, pod nazivom PoemPortrai,t gdje će književnica na jedinstven način poezijom slikati portrete prisutnih posjetilaca. U nedjelju, 16. jula u 19.30 održaće se prikazivanje nagrađenog dokumentarnog filma „San o krugovima“ redatelja Zorana Pavljaševića.
Film govori o tuzlanskim olimpijcima i planetarnim uspjesima sportista jednog grada. Nakon filma, u 21.00 sat, predviđen je koncert pjevačice Crystal, čime će se završiti Kaleidoskop festival.

U četvrtak, petak i subotu (13., 14. i 15. juli) u Parku kod Muzičke škole održaće se koncerti od 20.00 do 02.00 sata. Nastupiće ukupno 18 bendova iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i SAD-a (New York). Na koncertima će svirati Pro-Pain, poznati heavy metal/hardcore band iz New Yorka, za čijim nastupom postoji veliko interesovanje u regionu. Zatim Škrtice, Van Gogh, Skroz, Sopot, Neverne bebe, Gužva u 16-ercu, Raggaulation, Shipwrecked BH, Crni dani Cern-a, te Sassja i bendovi iz Tuzle No rules, Contusio, Pluto at the Junkyard, Urban instinkt, The Synergy, Untold i Toxic death.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara