Predstavljen Program obilježavanja 29. godišnjice formiranja 2.Korpusa Armije RBiH (VIDEO)

Rental Travel

Povodom obilježavanja 29. godišnjice 2. Korpusa Armije RBiH danas je u BKC-u TK u Tuzli održana press konferencija za medije na kojoj je najavljen program obilježavanja koji je i ove godine u znatnoj mjeri uvjetovan stanjem pandemije korona virusa.

Menprom

Organizatori su se ipak odlučili za nešto skromnije ceremonije i s manjim brojem prisutnih što nimalo ne umanjuje niti može umanjiti značaj ovog datuma u historiji Bosne i Hercegovine istaknuto je danas.

Generalni pokrovitelj obilježavanja godišnjice 2.Korpusa je Vlada Tuzlanskog kantona a resorni ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović je i ovom prilikom istakao da je formiranje 2 Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine bila kruna herojskog otpora jedinica Armije BiH sa ovih prostora.

Drugi korpus Armije BiH je imao veliku zonu odgovornosti pa će se ovaj značajan datum obilježiti na prigodan način u više općina i gradova ove regije.

Drugi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine osnovan je 29. septembra 1992. godine, prema naredbi komandanta Štaba Vrhovne komande Armije RBIH. Sjedište korpusa bilo je u Tuzli a zona odgovornosti se protezala na 28 općina sjeveroistočne i istočne Bosne, te dijelom Posavine.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara