Predstavljen izvještaj Ombudsmena BiH za ljudska prava o položaju Roma u BiH

Rental Travel

Uz podršku Misije OSCE-a u Bosni I Hercegovini, u Tuzli je predstavljen Specijalni izvještaj institucije Ombudsmena BiH za ljudska prava o položaju Roma u Bosni i Herecgovini.

Reha Centar

Cilj Izvještaja jeste ukazati javnosti na problem sa kojima se danas susreću Romi u BiH, te na važnost primjene preporuka Ombudsmena o poštivanju prava Roma. Izvještaj je napisan uz podršku OSCE-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Misije OSCE-a u BiH u okviru projekta Najbolja iskustva iz prakse za uključenje Roma.

položaj Roma u BiH

Prema svemu viđenom na ovoj prezentaciji novca za podršku resocijalizaciji tomskoj populaciji je bilo ali su ga uglavnom koristile državne institucije koje su uradile malo ili nimalo, dok je recimo od ukupno 30 miliona koliko su donirali stranci romskoj populaciji u BiH, tek 1% završilo u rukama romskih udruženja, istakao je između ostalog  predsjednik Udruženja Roma „Euro Rom“ iz Tuzle Nedžad Jusić.

položaj Roma u BiH

Po riječima Jusića, za položaj i prava Roma važni su i zakoni koji se odnose na oblast zapošljavanja, stanovanja, zdravstvene i socijalne zaštitu, usvojeni 2008. godine u Vijeću ministara BiH.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara