Predstava Zijaha Sokolovića ”Glumac je…glumac je…glumac” na 15. TKT Festu Tuzla

Spread the love
Rental Travel

Sinoć je upriličena promocija monografije ”Teatarska čarolija” čiji su promotori a ujedno i autori bili Srđan Vukadinović i Mladen Bićanić. Po riječima Vukadinovića monografija sadrži kompletnu djelatnost Teatra kabare Tuzla gdje se nalazi i njegova produkcijska profilacija, gostovanja na drugim scenama, festivalima i sam TKT Fest kao i šira kulturološka misija. On je istakao da je Teatar kabare Tuzla pokrenuo novi festival pod nazivom ”Festival premijera” i da je Teatar kabare ponudio publici svakog petka po jednu predstavu iz svog repertoara, te da uspješno stvara veze s drugim pozorištima kroz izgrađeno povjerenje.

Reha Centar

Mladen Bićanić, ujedno i pisac kritika festivala, istakao je da su monografije veoma bitne, i praćenje festivala jer nam one daju pregled onoga što se zaista događalo, odgovore na pitanja ko je sve sudjelovao, koji je profil bio tih predstava, odakle su što je veoma važno za pozorišni život. Monografije daju temelj jednom teatru. Pozorište je po njemu  najranjivija umjetnost koja ostavlja trag na ljudima.

Nakon toga uslijedila je predstava ”Sirena i Viktorija” autora Aleksandra Galina u produkciji Dorćol Platza iz Beograda.

Večeras će, na 4. Festivalskoj noći 15. TKT Fest-a, Zijah Sokolović izvesti svoju kultnu monodramu ”Glumac je…glumac je…glumac” na isti datum premijere u Sarajevu i na ovaj dan obilježiti rođendan same predstave. Tekst predstave je preveden na njemački, engleski, francuski, poljski, italijanski,  esperanto jezik i igrana je u više od 20 zemalja svijeta preko 1800 puta.

 

Monodrama kojom se postavlja pitanje što je u biti glumac i koja je njegova funkcija. Predstava je interaktivnog karaktera i za samog Zijaha Sokolovića predstavlja svojevrsni obračun sa samim sobom, prostorom i svijetom u kojem živi razumijevanjem značenja glumačkog poziva. ”Daske koje život znače za njega su još jedino mjesto gdje iluzija ne može propasti.”

Zbog velike potražnje za ulaznicama predstava će se igrati u dva termina u 18 sati- gdje još uvijek možete rezervisati svoje ulaznice i u 19 30. Rezervaciju za ovu i druge predstave na Festivalu možete uraditi na broj telefona 035 264 733.

Sutra će biti upriličena promocija edicije Ars scena-izdavačke kuće Clio iz Beograda nakon čega će se izvesti pučka komedija ”Krtica Martin” u produkciji Kazališta Virovitica.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara